VIDEO: Veliki požar kod Berlina, gašenje otežavaju vetar i zaostala municija

U blizini Berlina, u mestu Trojenbricen, ubrzano se širi veliki šumski požar, zbog kojeg je evakuisano stanovništvo više naselja.
VIDEO: Veliki požar kod Berlina, gašenje otežavaju vetar i zaostala municija
Foto: Pixabay (ilustracija)
Vetar je doveo do širenja i okretanja pravca kretanja plamena ka više naseljenih mesta.
Stanovništvo naselja Tifenbrun je prvo pozvano da odmah napusti kuće, saopštila je gradska uprava Trojenbricena. Gradske vlasti su istakle da se ne radi o vežbi, već pravoj opasnosti.
Odmah potom su i stanovnici Fronsdorfa evakuisani, njih oko 20.
 
Tokom poslepodneva apelovano je i na stanovnike Klausdorfa da napuste svoje domove.
 
Takođe, i stanovnicima naselja Bardenica predstoji evakuacija.
 
Vlasti Trojenbricena, južno od Berlina, navode da se požar širi velikom brzinom zbog vetra.
 
"Helikopterom je izmerena zahvaćena površina. Trenutno je pod požarom oko 100 do 110 hektara. Požar se proširio u pravcu istoka i jugoistoka", saopštila je vatrogasna služba.
 
 
Inače požar je izbio u petak, kada je zahvatio oko 60 hektara šume, da bi se u subotu smanjio na površinu od 40 hektara, i ponovo buknuo tokom noći.
 
Na terenu koji je zahvaćen požarom nalazi se bivši vojni poligon, pa vatrogasci ne mogu direktno da pristupe zbog opasnosti od preostale municije u zemlji. Zbog toga se požar gasi pre svega iz vazduha, helikopterima koji vodu donose sa obližnjeg jezera.
 
Inače, gradić Trojenbricen se nalazi u okrugu Pocdam-Mitelmark, jugozapadno od Berlina. U požaru 2018. je u istom mestu uništeno oko 400 hektara šume i tada se požar širio danima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet