Toplotni talas u Evropi: Hiljade beže od požara

Jaki vetrovi i suše u nekoliko država u Evropi rasplamsali su požare koji su naterali stanovnike i turiste da beže pred stihijom.
U Portugalu i Španiji, gde su temperature iznad 40 stepeni, u desetinama požara i od toplotnog udara poginuo je najmanje 281 čovek.
 
Više od 10.000 ljudi bilo je prinuđeno da napusti jugozapadni region Žironde u Francuskoj u proteklih nekoliko dana. Nekoliko gradova na zapadu Španije je evakuisano.
Toplotni talasi su postali češći, intenzivniji i duže traju zbog klimatskih promena, navodi BBC.
 
Svet se već zagrejao za oko 1,1 stepen Celzijusa od početka industrijske ere, a temperature će nastaviti da rastu osim ako vlade širom sveta ne naprave značajno smanjenje emisije štetnih gasova.
Vatrogasci u Španiji bore se da zaštite grad Monsagro, ali su požari izbili i južnije u nacionalnom parku Monfrage, koji je dom retkih vrsta ptica. Glavni auto-put N-5 u Kaseresu, istočno od parka, u zastoju je od kada je šumski požar stigao do njega.
 
Temperature su danas dostigle 40 stepeni i u velikim područjima zapadne Španije, kao i u Portugalu. U Pinhaou na severu je zabeleženo 47 stepeni Celzijusa, što je rekordno visoko za jul u kontinentalnom delu Portugala.
 
Zdravstveni institut Karlos Treći saopštio je juče da su najmanje 43 osobe umrle od vrućine tokom prva dva dana najnovijeg toplotnog talasa, u nedelju i ponedeljak.
 
Zdravstveni zvaničnici u Portugalu su od 7. jula zabeležili 238 smrtnih slučajeva više nego što je normalno, što su pripisali veoma toplim i veoma suvim uslovima. Najgore su pogođeni stari, deca i osobe sa hroničnim bolestima.
 
Italija i Hrvatska su takođe prijavile šumske požare ove nedelje, a jaki vetrovi su u velikoj meri povećali rizik od požara u pet regiona u Grčkoj, upozorili su zvaničnici civilne zaštite.
 
Centralna Grčka, Atika i Krejt su među oblastima koje su najugroženije i zvaničnici su apelovali na Grke da ne rade ništa što bi moglo da izazove požar.
 
Danas je prijavljen požar i na Kritu i na kopnu u Atici. Službe hitne pomoći uputile su hitan apel stanovnicima jugoistočno od Atine da se evakuišu iz sela Feriza.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.