Poljska obećala osvetu Evropskoj uniji zbog obustave ekonomske pomoći

Tenzije između Poljske i Evropske unije pojačale su se ove nedelje nakon što su lideri poljske konzervativne vladajuće stranke optužili Brisel da nije ispunio svoje obaveze prema i obećali osvetu.
Poljska obećala osvetu Evropskoj uniji zbog obustave ekonomske pomoći
Foto: Pixabay

Portparol Evropske komisije odgovorio je danas da Poljska još uvek nije učinila dovoljno da osigura demokratski princip nezavisnosti pravosuđa.

Komisija je blokirala milijarde evra sredstava za oporavak od pandemije korona virusa Poljskoj, tvrdeći da vlada zemlje narušava demokratske norme.

EU je posebno zabrinuta zbog reorganizacije sudskog sistema od strane poljske vlade i procesa disciplinskog kažnjavanja sudija.
 
Lider vladajuće stranke Pravo i pravda Jaroslav Kačinjski ustvrdio je u intervjuu objavljenom tokom vikenda da je nepravedno da Evropska komisija blokira novac tokom rata u Ukrajini.
 
Poljska je prihvatila više ukrajinskih izbeglica od bilo koje zemlje.
 
"Kriza je, rat je. To su uslovi koji u potpunosti opravdavaju preduzimanje vanrednih mera. Pošto u ovoj oblasti Evropska komisija ne ispunjava svoje obaveze prema Poljskoj, nemamo razloga da ispunjavamo svoje obaveze prema Evropskoj uniji", rekao je Kačinjski.
 
On je takođe optužio komisiju da pokušava da slomi Poljsku i da je natera da se potčini Nemačkoj.
 
Generalni sekretar za pravo i pravosuđe Kšištof Sobolevski izjavio je juče da, ako sredstva za oporavak od pandemije ostanu blokirana, Poljska neće imati drugog izbora nego da "izvuče sve topove koji se nalaze u arsenalu i odgovori baražom".
  • Nemanja

    10.08.2022 11:19
    Konačno je došlo vreme da Poljska i Mađarska dobiju po njušci zbog desetogodišnjag pod*ebavanja EU dok se od nje grebu pare. Nek se spremi smrdija!
  • Jovan

    10.08.2022 08:42
    Poljska je ostavila Srbiju u prasini. Dezurni mrzitelji EU i dalje mastaju o njenom urusavanju dok sa kolegama piju puvo ispred trafike.
  • Tako je to

    10.08.2022 07:02
    Kada su brže-bolje poprimali u EU sve istočno evropske zemlje, samo zato što su bile protiv Rusije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet