Hrvatu i još dvojici Evropljana preti smrtna kazna, izvedeni pred sud Donjecke Narodne Republike

Hrvat Vjekoslav Prebeg, protiv kog je tzv. Donjecka Narodna Republika podigla optužnicu, pojavio se pred Vrhovnim sudom samoproglašene države zajedno s četvoricom saoptuženika.
Šveđaninu Matijasu Gustavsonu i Britancu Džonu Hardingu preti smrtna kazna. Sva trojica hapšena su u i oko grada Marijupolja.
"Optuženi su za obuku u svrhu sprovođenja terorističkih aktivnosti te da su kao plaćenici učestvovali u oružanim sukobima", objavilo je tužilaštvo DNR-a.
Ruski mediji javljaju kako su optuženi odbili da priznaju krivicu, a na upit sutkinje da li im je jasno za šta su optuženi, svi su odgovorili potvrdno.
 
Svi osim D#ona Hardinga su pristali da svedoče pred sudom. 
 
Tokom ročišta je sud ispitao optužene i pregledao pisane materijale slučaja, a optuženici su sedeli u kavezu koji se nalazi u sudnici.
 
Sledeće ročište trebalo bi da se održi početkom oktobra, javljaju ruski mediji. 
 
Među optuženima su još dvojica Britanaca, Endrju i Dilan Hil, ali njima ne preti smrtna kazna.
 
Hrvatska je ranije najstrože osudila podizanje optužnice Narodne Republike Donjeck protiv Prebega, pritvorenog u toj samoproglašenoj republici.
Službeni Zagreb "odbacuje optužnicu i ne smatra je utemeljenom i legalnom, jer je protivna međunarodnom pravu i međunarodnim konvencijama o postupanju sa zarobljenim civilima i ratnim zarobljenicima", saopštilo je je Ministarstvo spoljnjih i evropskih poslova Hrvatske.
 
Kako navode, oni su u neprekidnom kontaktu s ukrajinskim vlastima i drugim partnerima kako bi se oslobodio Prebeg.
  • Зоран

    16.08.2022 22:41
    Хрват и још двојици
    Па нису засигурно ишли тамо,да беру воће или да раде на грађевини... ко се мача лати зна се.
  • Nik

    16.08.2022 20:00
    Kako to da su Hrvat, Šveđanin, Britanac strani plaćenici, a ruski specijalci (jer navodno se samo oni bore u Ukrajini na strani Rusije) nisu plaćenici, iako su profesionalci, koji se bore na teritoriji strane države?
  • Bojan

    16.08.2022 09:48
    ...
    @Detelinarac

    Mislim da je svaki Srbin koji je otišao da ratuje u Ukrajinu potpuno svestan sa ne bi preživeo da ga zarobe Ukrajinci.
    Pritom ne bi imao čak ni provizorno suđenje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet