Ruski novinar optužen da finansira ekstremiste zbog 16 evra donacije fondu Navaljnog

Nezavisni ruski novinar optužen je za finansiranje ekstremističke organizacije zbog doniranja male sume novca fondaciji koju je osnovao uhapšeni ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni.
Ruski novinar optužen da finansira ekstremiste zbog 16 evra donacije fondu Navaljnog
Foto: Pixabay

To je prvo javno poznato krivično gonjenje za donacije organizacijama Navaljnog otkako su prošlog leta proglašene ekstremističkim i stavljene van zakona.

Kolege Andreja Zajakina rekle su da je on juče uhapšen u svom stanu u Moskvi i danas izveden pred sud.
Ako bude proglašen krivim, preti mu kazna do osam godina zatvora.
 
Prema Centru za odbranu medija, grupi za ljudska prava koja pomaže u odbrani Zajakina, istražitelji optužuju novinara da je donirao 1.000 rubalja (oko 16 evra) Fondaciji za borbu protiv korupcije.
 
Zajakin, koji je pisao za nezavisni ruski list Novaja gazeta i druge publikacije, proveo je noć u ćeliji.
 
Sud je danas odobrio zahtev da mu se uvede zabrana kretanja od 20 časova do 8 ujutru, zabranili su mu da koristi internet i telefon i da komunicira sa drugim osobama umešanim u slučaj.
  • Zare

    30.08.2022 08:00
    Na istoku nista novo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet