Demograf: Smanjenje broja Srba u Vukovaru očekivano

Demograf Dražen Živić iz Instituta društvenih nauka "Ivo Pilar" ocenio je da je bilo očekivano da će rezultati popisa u Vukovaru pokazati povećanje broja Hrvata, a smanjenje broja Srba.
Demograf: Smanjenje broja Srba u Vukovaru očekivano
Foto: 021.rs
"Bilo je za očekivati da će i Vukovar demografski padati, to su pokazali prvi rezultati popisa stanovništva 2021. Taj pad možda nije toliko izražen koliko su govorile neke procene, ali nema sumnje da i Vukovar gubi u demografskoj trci, u takvoj situaciji je logično da mora doći i do promena u etničkim odnosima", kazao je Živić.
 
Navodi da, kada dođe do promena u demografskim okvirima, uobičajeno je da najviše demografski stradaju oni malobrojniji, dok većinsko stanovništvo prođe bolje.
Kaže da je očekivan porast udela Hrvata u Vukovaru, kojih je u gradu na Dunavu registrovano 63,02 odsto, što je na nivou stanja iz 1948. godine, kada je u Vukovaru bio najveći udeo Hrvata u stanovništvu tog grada.
 
"Očekivan je i pad udela Srba, ali ne tako intenzivan. To je posledica opšte depopulacije, iako tu ima i segment koji se odnosi na to što je popis stanovništva delom sproveden elektronskim putem. Očito je da kampanja koju je srpska manjinska zajednica vodila na celom području Hrvatske pre popisa, nije izazvala jače izjašnjavanje elektronskim putem", ocenio je.
Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava izjavio je da pad broja Srba u Vukovaru na ispod 30 odsto, odnosno za pet odsto od poslednjeg popisa stanovništva, nije rezultat iseljavanja Srba, već proizlazi iz netačnosti popisa stanovništva iz 2011. godine.
 
"Nadam se da smo osigurali bar deset godina stabilnosti u gradu", kazao je, dodajući kako će se, što se tiče upotrebe jezika i pisma srpske manjine u Vukovaru, sve vratiti na stanje pre 2011. godine.
 
Predsednik vukovarskog SDSS Srđan Kolar smatra da ukidanje nekih prava Srba u Vukovaru tu zajednicu neće puno pogoditi jer, kako kaže, i ona prava koja su im do sada bila zajamčena, nisu mogli da ostvare.
 
"Nama je isto, bilo nas 30 odsto ili manje od tog procenta. Neće nas puno zaboleti ako nam se nešto i oduzme, a nema šta", rekao je Kolar.
 
Mišljenja je da su rezultati za Vukovar očekivani i posledica svega što se u Vukovaru događalo poslednjih deset godina.
 
"Rezultat je odlazak ljudi iz Vukovara, kako svih, tako i građana srpske zajednice. Neki su se dodatno potrudili da svojom politikom i retorikom to sve skupa još pospeše, a događalo se svega, od napada na decu do postavljanja dvojezičnih tabli", naveo je Kolar.
 
U Hrvatskoj 400.000 stanovnika manje
 
Hrvatska ima 400.000 stanovnika manje nego pre deset godina, a smanjen je, između ostalog, i broj gradjana srpske nacionalnosti kao i broj vernika, dok je broj ateista porastao, pokazuju rezultati popisa stanovništva za 2021.
 
U Hrvatskoj živi 3.871.833 stanovnika od čega 1.865.129 muškaraca (48,17 odsto) i 2.006.704 žene (51,83 odsto). U odnosu na popis 2011, broj stanovnika manji je za 413.056 ili 9,64 odsto.
 
U ukupnom broju stanovnika manje je i onih koji su se izjasnili kao Srbi. Popis je pokazao da ih je u 2021. godini bilo 123.892 (3,20 odsto), a deset godina ranije oko 180.000 (4,36 odsto).
 
Novi popis pokazao je i da je u Vukovaru broj Srba pao ispod 30 odsto (6.890 ili 29,73 odsto), što znači da su izgubili pravo na ravnopravnu upotrebu jezika i pisma u tom gradu. Prema popisu iz 2011. godine 34,87 stanovnika Vukovara izjašnjavali su se kao Srbi.
 
Najveći pad stanovništva beleže Vukovarsko-srijemska i Sisačko-moslavačka županija.
  • 002211

    23.09.2022 14:06
    U Osijeku tačno 50% hrvatskih stanovnika manje nego ranije. Tako mi svega.
  • Zemlja čudesa

    23.09.2022 01:51
    "...registrovano 63,02 odsto, što je na nivou stanja iz 1948. godine, kada je u Vukovaru bio najveći udeo Hrvata u stanovništvu tog grada."

    Rezultat nakon četvorogodišnje kampanje "Ubi Srbina gde ga nađeš" u NDH. Zna li se nešto o tome kakvi su bili odnosi, recimo, 1938. godine?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet