Hakeri napali institucije u BiH, zaposleni bez pristupa računarima

Hiljade zaposlenih u državnim institucijama Bosne i Hercegovine već dve nedelje sede u kancelarijama i ne rade ništa, jer nemaju pristup mrežama zbog hakerskih napada.
Hakeri napali institucije u BiH, zaposleni bez pristupa računarima
Foto: Pixabay

Serveri parlamenta BiH blokirani su od 9. septembra, kada su ih hakeri, koji još uvek nisu identifikovani, napali zlonamernim virusima, zaključavši sve podatke koji su tamo čuvani.

Informatički stručnjaci od tada pokušavaju da očiste sistem, ali u tome još uvek nisu uspeli i nema naznaka kada bi to moglo da se dogodi.

"Čiste se uređaji i ne mogu reći do kada će trajati. Ovo je do sada najozbiljniji napad i nismo jedini napadnuti. Tu su i Predsedništvo BiH i Veće ministara BiH. Istraga je u toku i cela bezbednosna struktura je uključena", rekli su u službi za informisanje parlamenta BiH, prenose banjalučke Nezavisne novine.
 
Tvrde da ipak nije izgubljen nijedan podatak koji je bio sačuvan na mreži državnog parlamenta. 
 
Zaposlenima je za sada zabranjeno da koriste računare u sedištima izvršne i zakonodavne vlasti dok informatičari ne potvrde da je opasnost u potpunosti otklonjena.
 
Anonimni izvori tvrde da se zaposleni snalaze kako umeju - elektronsku poštu šalju sa privatnih naloga i koriste privatne laptopove, kako bi bilo šta obavili, ali da i dalje nemaju nikakav pristup bazama podataka. 

Trenutno se istražuje ko stoji iza napada.

  • Mile

    23.09.2022 15:26
    Lose targetiraju
    Sto ne ucine uslugu Crnoj gori i hakuju ih bar godinu dana, da malo odmore od posla.
  • Sabahudin

    23.09.2022 13:55
    Omerović
    Oni i onako ništa ne rade...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet