Predsednik Nikaragve: Katolička crkva je savršena diktatura i tiranija

Predsednik Nikaragve Danijel Ortega nazvao je katoličku crkvu "savršenom diktaturom i tiranijom", dve nedelje pošto je papa Franja rekao da "postoji dijalog" s Managuom.
"Ko bira župnike? Ko bira kardinale? Ko bira papu? To je savršena diktatura, savršena tiranija", uzviknuo je Ortega u govoru prilikom 43. godišnjice Fondacije nikaragvanske policije.
Papa Franja je 15. septembra naglasio da "dijalog nikada ne sme da se završi" sa Nikaragvom, gde rastu tenzije između države i Katoličke crkve.
"Postoji dijalog. Razgovarali smo sa vladom. To ne znači da odobravamo sve što vlada radi. Ili da sve kritikujemo", rekao je papa rođen u Argentini.
 
Nikaragva je u martu proterala ambasadora Svete stolice. U avgustu je Rolando Alvarez, kritičar režima, uhapšen i "stavljen u kućni pritvor", saopštila je policija optužujući biskupa za "destabilizaciju i provokaciju".
 
Odbivši papinu pruženu ruku, predsednik Ortega je oštro napao Katoličku crkvu.
 
"S poštovanjem bih rekao Njegovoj svetosti papi i katoličkim vlastima – ja sam katolik – da me ne predstavljaju kao hrišćanina", rekao je on, misleći na "užasnu istoriju" crkve i beskrajnu inkviziciju i zlostavljanje dece starosedelaca u Kanada.
 
"Slušamo kako pričaju o demokratiji", rekao je podrugljivo, preporučivši da sve crkvene ljude – od sveštenika do kardinala i pape – biraju vernici.
  • kupujem

    30.09.2022 08:11
    izjavu : " s' poštovanjem bih rekao njihovim svetostima Kirilu i Porfiriju, da me ne predstavljaju kao hrišcanina..." svejedno dal' katoličkog il' pravoslavnog.
  • neb

    29.09.2022 22:44
    svaka crkva je....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.