Rusija imenovala novog komandanta trupa u Ukrajini

Ruska vojska objavila je da imenuje novog komandanta snaga u Ukrajini posle niza gubitaka na terenu i znakova rastućeg nezadovoljstva unutar ruske elite.

"General Sergej Surovikin imenovan je za komandanta kombinovanih vojnih grupacija u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini", objavilo je danas rusko ministarstvo odbrane preko Telegrama.

Pedesetpetogodišnji Surovikin je veteran građanskog rata u Tadžikistanu 1990-ih, drugog rata u Čečeniji tokom 2000-itih i ruske intervencije u Siriji pokrenute 2015. godine.

Do sada je upravljao grupacijom snaga Jug u Ukrajini, prema izveštaju ruskog ministarstva iz jula.
 
Ime njegovog prethodnika nikada ranije nije zvanično objavljeno ali prema ruskim medijima radi se o generalu Aleksandru Dvornikovu, takođe veteranu drugog rata u Čečeniji i komandantu ruskih snaga u Siriji 2015. i 2016. 
 
Moskva je objavila odluku o imenovanju novog komandata, što retko radi, posle niza poraza ruske vojske u Ukrajini. 
 
Ruske snage početkom septembra potisnute su iz najvećeg dela oblasti Harkov na severoistoku zemlje u ukrajinskoj kontraofanzivi u kojoj je Kijev povratio hiljade kvadratnih kilometara teritorije.
 
Ruske trupe takođe su izgubile 500 kvadratnih kilometara u oblasti Herson na jugu Ukrajine i jedva su izbegle da budu opkoljene u Limanu, logističkom čvorištu koje je sada u rukama Kijeva.
 
Gubici su podstakli kritike u Rusiji. Tako je čečenski vođa Ramzan Kadirov kritikovao vojnu komandu dok je jedan visoki parlamentarni zvaničnik Andrej Karapolov javno pozvao vojsku da "prestane da laže" o svojim porazima.
 
Objava je takođe izdata na dan kada je u eksploziji oštećen Krimski most, ključna infrastruktura za snabdevanje tog poluostrva koje je Moskva pripojila 2014. kao i za snabdevanje ruskih snaga u Ukrajini.
  • Jole

    09.10.2022 19:55
    Ovo sve više liči na Hitlera. I on je tako smenjivao komandante, pa izgubio rat. A izgledao je tako silan da niko ne može da mu se suprotstavi. Isto kao i sada što mnogi veruju da je Putin toliko moćan da mu se niko ne može suprotstaviti, pa ga zato i podržavaju.
  • Mare

    09.10.2022 09:21
    Zima stize sad ce punom snagom da rade kosmičke snage, tako da je logično tako postavljanje!
  • Oswald

    09.10.2022 03:51
    Lik je pljunuti Dr Evil samo 99x zlobniji

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.