Jedan milijarder godišnje stvara milion puta više štetnih gasova nego jedna prosečna osoba

Jedan milijarder godišnje stvara milion puta više štetnih gasova nego jedna prosečna osoba, navodi se u izveštaju organizacije Oksfam.
Jedan milijarder godišnje stvara milion puta više štetnih gasova nego jedna prosečna osoba
Foto: Pixabay
Istaknuto je da se investicijama 125 milijardera godišnje stvara 393 miliona tona ugljen-dioksida. To je jednako količini ugljen-dioksida koji tokom godine nastane u celoj Francuskoj. Oksfamov izveštaj se odnosi na milijardere koji imaju vlasnički udeo u 183 kompanije, a koji je vredan 2,4 biliona dolara.
Jedan milijarder godišnje u proseku uzrokuje nastanak tri miliona tona ugljen-dioksida.
Oksfamovim istraživanjem je utvrđeno da je 14 odsto investicija milijardera bilo u, kako je navedeno, industrije kojima se zagađuje životna sredina, kao što su izvori energije koji nisu obnovljivi, te u materijale poput cementa.
 
Deni Sriskandarajah, izvršni direktor Oksfamovog odeljenja u Velikoj Britaniji, pozvao je svetske čelnike, koji učestvuju na ovogodišnjem samitu o klimi COP27, da promene ulogu velikih korporacija i napomenuo da investitori profitiraju od zagađenja koje uzrokuje klimatsku krizu.
 
"Retko se raspravlja o ulozi superbogataša u klimatskim promenama. To se mora promeniti. Ovi milijarderi, investitori na vrhu korporativne piramide, imaju ogromnu odgovornost za izazivanje klimatskog sloma. Predugo su bežali od odgovornosti", konstatovao je Sriskandarajah.
 
Na samitu COP27, koji se održava u Egiptu, raspravlja se i o tome kako primorati bogate države da siromašnijim zemljama plaćaju odštetu za štetu nanetu klimatskim promenama za koje su najodgovorniji upravo bogati, prenosi CNBC.
  • @Lenka

    09.11.2022 15:12
    Zato većina milijardera ide u poderanim farmerkama i običnim majicama i patikama. Em izgledaju "cool" em odaju utisak kao da malo troše. Ko troši više: portir i bankarski službenik u odelima i uglancanim cipelicama ili "casual" odeveni glumci, rokeri, itijevci? Tvrdim da je većina "ekološki osvešćenih" više doprinela zagadnenju planete od "neobrazovanih".
  • Lenka

    09.11.2022 11:45
    */*/*/
    Dobila sam preko Vibera porukicu koja to lepo objašnjava:
    "Ne bojte se ovih sa dredovima. Svet će uništiti oni u odelima, svilenim kravatama i uglancanim cipelama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet