VIDEO: Klimatski aktivisti se zalepili za Vorholovu sliku

Klimatski aktivisti zalepili su svoje ruke na sliku Endija Vorhola u Nacionalnoj umetničkoj galeriji u australijskom glavnom gradu Kanberi.
To je najnovija epizoda u nizu protesta po muzejima i galerijama kojima upozoravaju vlade da ne čine dovoljno u borbi protiv klimatskih promena.
Snimak koji je objavila grupa "Stop Fossil Fuel Subsidies" prikazuje dve aktivistkinje koje su zalepile svoje šake za Vorholovo delo  "Campbell's Soup I". Nekoliko plavih žvrljotina vidljivo je na 10 slika koje su zaštićene staklom. 
"Endi Vorhol upozoravao je na pomahnitali konzumerizam serijom svojih radova koji su postali ikone moderne umetnosti. A sada je kapitalizam pomahnitao. Porodicama je ostavljeno da biraju - kupiti hranu ili lekove za svoju decu, a istovremeno energetske kompanije ubiru rekordne prihode", rekla je Boni Kasen.
 
 
Klimatski aktivisti širom sveta lepe svoje ruke za slavna umetnička dela ili ih mrljaju bojom kako bi skrenuli pažnju na klimatske izazove. 
  • savka

    09.11.2022 22:30
    Oni ne unistavaju umetnost vec performansom zamazu zastitna stakla u muzejima. Sve slike to imaju.
    Mozda je u pitanju da nam ne treba iluzija stvarnosti, prirode itd. ako ce nam neko pravu stvar oduzeti.
    Niko ne zeli da zivi u virtuelnoj stvarnosti.
    Sad koliko je to produktivno ne znam. Ali dobili su medijsku paznju neka je iskoriste.
  • Vv

    09.11.2022 22:02
    Vv
    Bravo i podrska!
  • Andi Vorhol

    09.11.2022 15:38
    ha:)
    meni ne mozete nista imam 1000 takvih istih

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Rusija proteruje diplomatu Moldavije

Zvanična Moskva odlučila je da na nedavno proterivanje zaposlenog u ruskoj ambasadi u Moldaviji odgovori uzvratnom merom i protera zaposlenog u ambasadi Moldavije u Moskvi.