VIDEO: Iranska policija pucala u prepunom metrou i tukla žene po vozovima

Iranske snage bezbednosti pucale su po ljudima na stanici metroa u Teheranu i pretukle žene koje nisu nosile hidžabe, javlja Gardijan.
Snimak podeljen na društvenim mrežama prikazuje putnike koji trče prema izlazima, pri čemu su mnogi pali i bili pregaženi, nakon što je policija pucala na stanici podzemne železnice. Policajci su snimljeni kroz prozore vozova kako trče kroz vagone i pendrecima tuku žene.
Mahsa Amini, 22-godišnja Iranka kurdskog podrekla, umrla je 16. septembra u pritvoru moralne policije nakon hapšenja zbog kršenja iranskog strogog kodeksa oblačenja žena.
 
Protesti u Iranu su se u utorak intenzivirali kada su organizatori pozvali na trodnevnu akciju u znak sećanja na "krvavi novembar" 2019, kada su stotine ubijene tokom protesta protiv povećanja cena goriva. Stanice podzemne železnice i javni prevoz, kojima često patrolira moralna policija, postali su mesto državnog nasilja i nadzora nad građankama.
 
 
Početkom septembra sekretar iranskog štaba za promovisanje vrline i sprečavanje poroka Mohamed Saleh Hašemi Golpajegani najavio je da vlada planira da koristi tehnologiju prepoznavanja lica za ciljanje žena snimljenih na sigurnosnim kamerama javnog prevoza.
 
Država se trenutno obračunava sa demonstrantima i do sada je pet osoba povezanih s protestima osuđeno na smrtne kazne.

Teme

Iran
  • Dragan Popara

    18.11.2022 18:11
    Strasno
    Jezivo.
  • Prle

    17.11.2022 11:53
    Kad se vlast totalno otudji od naroda.
  • Realista

    17.11.2022 08:33
    Pravoslavni džamahirijanci
    Tako to izgleda kada verski fundamentalisti preuzmu vođenje države i vrate je u srednji vek.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet