Grajner stigla u SAD posle razmene zatvorenika s Rusijom

Avion u kome se nalazi američka košarkaška zvezda Britni Grajner sleteo je rano jutros u SAD, pošto je oslobođena u razmeni zatvorenika posle gotovo 10 meseci provedenih u zatvoru u Rusiji.
Grajner stigla u SAD posle razmene zatvorenika s Rusijom
Foto: Beta/AP
U četvrtak je objavljeno da je Grajner razmenjena za ruskog trgovca oružja Viktora Buta. Razmena je izvršena na aerodromu u Abu Dabiju, odakle su dalje prevezeni u svoje zemlje.
Grajner je viđena kako izlazi iz aviona u vazduhoplovnoj bazi San Antonio-Lakland u Teksasu.
Dogovor o razmeni Grajner za ruskog trgovca oružja smatra se velikim podvigom za predsednika SAD Džoa Bajdena koji ipak nije uspeo da izdejstvuje oslobađanje još jednog Amerikanca Pola Vilana koji se drži u ruskom zatvoru gotovo četiri godine.
 
Dvostruka olimpijska šampionka Grajner je uhapšena 17. februara na moskovskom aerodromu jer je imala patrone za elektronske cigarete sa uljem kanabisa, te je osuđena na devet godina zatvora u Rusiji.
 
Viktor But, poznati ruski trgovac oružjem, proveo je više od 10 godina u pritvoru u Sjedinjenim Državama.
 
Oslobađanjem Buta SAD su oslobodile bivšeg potpukovnika sovjetske vojske koga je američko ministarstvo pravde nekad opisalo kao najvećeg trgovca oružjem. Uhapšen je u Tajlandu 2008. i izručen SAD-u 2010. On je služio kaznu od 25 godina zatvora na osnovu optužbi da je planirao da proda oružje vredno desetine miliona dolara, za koje su američki zvaničnici rekli da je trebalo da bude upotrebljeno protiv Amerikanaca.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.