Papa Franja potpisao pismo ostavke u slučaju da ne može da obavlja dužnosti

Papa Franja izjavio je da je pre gotovo deset godina potpisao pismo ostavke u slučaju da ga zdravstveni problemi budu sprečavali da obavlja svoje dužnosti.
Papa Franja potpisao pismo ostavke u slučaju da ne može da obavlja dužnosti
Foto: Beta/AP
U izjavi za španski dnevnik ABC objavljenoj danas, papa je rekao da je već potpisao pismo ostavke i da ga je predao tadašnjem državnom sekretaru Vatikana Tarćizu Bertoneu, pe nego što je on otišao u penziju 2013. godine.
"Potpisao sam ostavku i rekao mu 'u slučaju medicinske ili druge sprečenosti, evo moje ostavke. Imate je", rekao je papa koji je napunio 86 godina 17. decembra.
Na pitanje novinara da li hoće da se ta informacija zna, papa je odgovorio "zato vam je govorim", navodeći da ne zna šta je Bertone dalje uradio sa tim pismom.
 
Papa pati od problema sa kolenom koji se ne mogu otkloniti operacijom i zbog kojih je poslednjih meseci primoran da se kreće u kolicima. On je zbog bolova morao da otkaže ili smanji aktivnost više puta protekle godine, i priznao je u intervjuu u julu da je morao da uspori svoj rad.
 
"Mislim da u mojim godinama sa ovim ograničenjem treba da se malo sačuvam da bih mogao da služim Crkvi. Ili da razmislim o mogućnosti da se povučem", rekao je papa.
 
Papin prethodnik Benedikt XVI podneo je ostavku 2013. zbog slabog zdravlja i od tada živi u Vatikanu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet