Split ozbiljno kuburi sa parkingom: Nedostaje 20.000 mesta

U Splitu koji ima 160.000 stanovnika, prema podacima saobraćajne policije, registrovano je više od 88.000 motornih vozila.
Split ozbiljno kuburi sa parkingom: Nedostaje 20.000 mesta
Foto: Pixabay
Od toga su automobili više od 70.000, a kako tvrde u gradskoj upravi, nedostaje čak 20.000 mesta za parkiranje.
Međutim, gradski Odsek za saobraćaj i komunalno održavanje grada Splita poslednjih 12 godina nije utvrđivao "egzaktne merne podatke", a poslednji su iz 2010. godine. Tada je nedostajalo 15.000 mesta za parkiranje, a u poslednjih desetak godina broj vozila u Splitu povećan je za bar 10.000.
Tako se procenjuje da u tom gradu sada nedostaje 18-20.000 mesta za parkiranje, a u toj računici nisu uzeti u obzir mali privatni parkinzi koji donekle ublažavaju problem.
 
Uprava grada najavljuje da će uskoro početi izgradnja dve garaže za šta je Gradsko veće odobrilo nedavno uzimanje zajma od osam miliona evra, a njime će se finansirati i uređenje nekoliko ulica.
 
Parkiralištima i garažama u Splitu upravlja gradska firma "Split parking" koja ukupno ima 3.736 mesta za parkiranje u 20 garaža i 4.221 mesto na 68 uličnih parkirališta. Najveća potražnja za mesta za parkiranje je u širem centru grada, posebno uveče tokom turističke sezone.
 
Uz renoviranje garaža, uveden je sistem javnih bicikala sa gotovo 42.000 korisnika. Uz to su postavili senzore na ulična parking mesta uz aplikaciju za navođenje vozača do njih, nabavili nove "pauke".
 
Prema proceni "Split parkinga", u gradu je 30.000 legalnih mesta za parkiranje, ali to je nedovoljno ako se uzme u obzir koliko grad ima automobila, koliko ih dolazi iz okolnih mesta, i koliko su nepregledne gužve turista leti.
 
Stručnjaci zagrebačkog Saobraćajnog fakulteta kažu da rešenje za centar grada nije povećanje broja mesta za parkiranje.
 
Tako Rajko Horvat s Katedre za tehniku drumskog saobraćaja smatra da je rešenje za manjak parkinga u centru Splita smanjenje "saobraćajnog opterećenja" i uvođenju "šatl autobusa" u kružnoj vožnji oko važnih tačaka na svakih nekoliko minuta za prevoz do centra grada. Time bi se smanjila gužva u centru, a i zagađenje.
 
Horvat je rekao da je u načelu izgradnja mesta za parkiranje u centru grada kontraproduktivna jer samo privlači vozače.
Dekan Saobraćajnog fakulteta Marko Šoštarić rekao je da se problemi s parkiranjem rešavaju tako da se ne povećava broj mesta za parkiranje, nego da se smanji broj automobila u gradovima, a ljudima se daju alternativna rešenja kako doći u centar grada bez automobila.
 
To su poboljšavanje javnog prevoza i omogućavanje korišćenja bicikla, stimulisanje da se na kraćim relacijama ide i pešice.
  • Kiki

    19.12.2022 09:02
    Pa kod nas je jos gore, nama fali duplo vise parking mesta.
  • Građanin Toša

    19.12.2022 08:34
    "U Splitu koji ima 160.000 stanovnika, prema podacima saobraćajne policije, registrovano je više od 88.000 motornih vozila. Od toga su automobili više od 70.000, a kako tvrde u gradskoj upravi, nedostaje čak 20.000 mesta za parkiranje."
    Isto toliko parking mesta nedostaje i ovde u NS a za to su krivi investitori i gradska vlast.
    "Horvat je rekao da je u načelu izgradnja mesta za parkiranje u centru grada kontraproduktivna jer samo privlači vozače."
    To i ja govorim za NS.
    "Dekan Saobraćajnog fakulteta Marko Šoštarić rekao je da se problemi s parkiranjem rešavaju tako da se ne povećava broj mesta za parkiranje, nego da se smanji broj automobila u gradovima, a ljudima se daju alternativna rešenja kako doći u centar grada bez automobila."
    Upravo to i ne samo to. Alternativna rešenja postoje ali ljudi neće da ih koriste. Eto, moj kolega, koji živi na Limanu 4, dolazi na posao u centar grada kolima, dok ja, koji živim u prigradskom naselju, dolazim busom. Ako ja mogu na posao busom ima da može i on i zato smatram da takve likove treba kažnjavati.
  • Аки

    19.12.2022 08:28
    Срећа па Нови Сад нема проблема са паркингом ;-D

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet