Vukovar zvanično izbacio ćirilicu iz upotrebe

Gradsko veće Vukovara na današnjoj sednici usvojilo je odluku o izmenama Statuta grada, kojom se izbacuje pravo srpske manjine na ćirilicu.
Vukovar zvanično izbacio ćirilicu iz upotrebe
Foto: Pixabay
Odlučeno je da se brišu odredbe o službenoj upotrebi srpskog jezika i ćiriličnog pisma i da se time van snage stavlja Statutarna odluka o ostvarivanju ravnopravne službene upotrebe jezika i pisma srpske nacionalne manjine na području Vukovara, prenosi Index.
U objašnjenju odluke o izmenama Stauta navedeno je da ona usvojena na osnovu zvaničnih rezultata popisa stanovništva, koji pokazuju da u Vukovaru živi 29,73 odsto Srba, što je manje od jedne trećine, zbog čega Srbi više ne ostvaruju pravo na službenu upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma.
Prema Zakonu o pravima nacionalnih manjina iz 2002, ravnopravna službena upotreba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruje se na području jedinice lokalne samouprave kada pripadnici manjine čine najmanje trećinu stanovnika. 
  • 002211

    13.06.2023 12:36
    Sve je to politika. Opustite se.
  • m

    02.01.2023 22:19
    Upotreba cirilice se i u Srbiji gleda kao nesto pogrdno, pa i na ovom portalu se mogu procitati nadimci i satiricne opaske na racun "ćiriličara", a paradoksalno je to sto je u vreme SFRJ ćirilica bila zastupljena i u drugim republikama i mnogi starije generacije Bošnjaka i Hrvata je znaju,dok mlađe skoro nikako.

  • Saša

    02.01.2023 21:13
    Glagoljica
    .. mi kakve smo sreće u Vojvodini, za deset godina moraćemo da pišemo glagoljicom…

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.