Ukida se imunitet za dva evroparlamentaraca zbog istrage korupcionaškog skandala, nepoznato kojih

Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola pokrenula je hitnu proceduru za ukidanje poslaničkih imuniteta za dva evroparlamentarca.
Ukida se imunitet za dva evroparlamentaraca zbog istrage korupcionaškog skandala, nepoznato kojih
Foto: Pixabay

Procedura je pokrenuta na zahtev belgijskih pravosudnih organa zbog istrage krupnog korupcionaškog skandala koji potresa politiku Evropske unije.

Kako je saopštio Evropski parlament, predsednica Metsola je zatražila od svih službi i komiteta da ovoj proceduri daju prioritet, sa ciljem da ona bude završena do 13. februara.

Pres služba Evropskog parlamenta nije identifikovala dvoje evroparlamentaraca, ali prema podacima dve osobe koje su upućene u predmet, a nemaju dozvolu da govore javno zbog tekuće istrage, u pitanju su Andrea Kozolino iz Italije i Mark Tarabela iz Belgije.
 
Obojica su pripadnici evroparlamentarne grupe Socijalisti i Demokrate. 
 
Tarabela, u čiju kuću je prošlog meseca upala policija, tvrdi da nije uradio ništa nezakonito.
 
Protiv evroparlamentarke Eve Kaili iz Grčke već je podignuta optužnica u vezi sa skandalom, a u koji su navodno umešani zvaničnici Katara i Maroka, osumnjičeni za trgovinu uticajem na ekonomske i političke odluke – davanjem poklona i novca.
Kalili je optužena za korupciju, članstvo u kriminalnoj organizaciji i za pranje novca. Ona je u pritvoru od 9. decembra, a njen partner Frančesko Đorđi, savetnik u Evropskom parlamentu, takođe je u zatvoru na osnovu optužnice istog sadržaja kao ona koja tereti Evu Kalili.
 
Ona je razrešena dužnosti potpredsednice Evropskog parlamenta nakon što je protiv nje podignuta optužnica. Uživala bi imunitet od krivičnog gonjenja, ali je izvedena pred sudiju nakon što je belgijska policija izvršila racije na raznim lokacijama u Briselu i našla ogromne svote gotovog novca u njenom stanu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet