Pljuskovi, oluje, suše: Koliko nas koštaju klimatske promene?

Intenzivne oluje, jaki pljuskovi, dugotrajne suše kojima smo bili izloženi u 2022. godini posledica su porast globalnih temeratura, koje su rezultat ljudskih aktivnosti.
Pljuskovi, oluje, suše: Koliko nas koštaju klimatske promene?
Foto: Pixabay

Kako prenosi N1, najskuplja oluja je prema istraživanju Kristijan eida (Christian Aid), bio je uragan Jan koji je napravio štetu od 100 milijardi dolara a pogodio je Sjedinjene Američke Države i Kubu. Broj umrlih je 130, a raseljeno je više od 40.000 ljudi, navodi se u ove izveštaju humanitarne agencije, koji prenosi dnevnik Gardijan.

Najtragičnije su svakako bile poplave u Paksitanu koje su odnele 1739 ljudskih života, a raseljeno je čak sedam miliona.

Velika suša u Evropi koštala je 20 milijardi dolara, što zbog manjih prinosa, većih cena useva, uticaja na energetski i transportsni sistem. Suše u Kini koštale su 8,4 milijarde dolara, a u Brazilu četiri milijarde dolara. Poplave u Australiji od februara do marta dovele su do 27 smrtnih slučajeva. U Južnoj Africi je u aprilu u poplavama poginulo 459 ljudi. Oba događaja raselila su desetine hiljada ljudi i koštala milijarde.
 
Tu su još poplave u Maleziji, i zapadnoj Africi, dugotrajnu sušu na Rogu Afrike, toplotni talasi na Arktiku i Antarktiku, požari u Čileu, oluje u jugoistočnoj Africi i na Filipinima, tropski ciklon u Bangladešu.
 
Događaji takođe uključuju februarsku oluju Junis, koja je pogodila Veliku Britaniju, Irsku i druge delove Evrope, izazvavši 16 smrtnih slučajeva i koštala 4,3 milijarde dolara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet