SAD uvode vizna ograničenja za 25 pojedinaca iz Belorusije zbog suđenja liderki opozicije

SAD uvode restrikcije na vize za 25 pojedinaca iz Belorusije zbog početka suđenja u odsustvu liderki beloruske opozicije Svetlani Tihanovskoj.
SAD uvode vizna ograničenja za 25 pojedinaca iz Belorusije zbog suđenja liderki opozicije
Foto: Pixabay
Stejt department je u saopštenju to okarakterisao kao politički motivisano suđenje i nastavak represije vlasti predsednika Aleksandra Lukašenka.
Optužbe protiv Tihanovske i drugih prodemokratskih aktivista ocenili su kao neosnovane, i kao odgovor najavili uvođenje viznih ograničenja za 25 pojedinaca zbog "umešanosti u podrivanje demokratije".
"Nećemo stajati po strani dok ovaj režim nastavlja da maltretira i vrši represiju nad mirnim demonstrantima, demokratskom opozicijom, novinarima, sindikalcima, aktivistima, braniocima ljudskih prava i ostalih ljudi u Belorusiji", navodi se u saopštenju Stejt departmenta.
 
Među zvaničnicima kojima će biti uvedene restrikcije su poslanici Skupštine Belorusije zbog njihove uloge u donošenju zakona kojim bi se odobrila smrtna kazna za osobe osuđene za navodne "pokušaje terorističkih akata".
 
Ta optužba se, navode, koristi za represiju i zastrašivanje demokratske opozicije i građanskog društva.
 
"Neki od ovih pojedinaca su podržali zakon o oduzimanju državljanstva onima koji su otišli van zemlje, a koji su optuženi za 'ekstremizam' i oduzimanje imovine zbog preduzimanja 'neprijateljskih radnji prema Belorusiji', takođe u cilju suzbijanja i zastrašivanja demokratske opozicije i civilnog društva", dodaje se.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet