Francuska ministarka: Nema pregovora oko starosne granice za penziju

Francuska premijerka Elizabet Born izjavila je da vladin plan da poveća starosnu granicu za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine "više nije predmet pregovora".
Francuska ministarka: Nema pregovora oko starosne granice za penziju
Foto: Pixabay
Izjava premijerke dodatno je, kako navodi AP, razbesnela protivnike i sindikate koji planiraju nove masovne proteste i štrajkove ove nedelje.
Podizanje starosne granice za penziju deo je šireg zakona, koji sprovodi predsednik francuske Emanuel Makron u svom drugom mandatu.
Predlog zakona nailazi na širok otpor javnosti, više od milion ljudi je protestovalo protiv njega ranije ovog meseca, a nezadovoljstvo podstiče i to što nije jasno šta on donosi francuskim radnicima.
 
Born je izjavila da se o godinama odlaska u penziju "više ne može pregovarati" i da je penzionisanje sa 64 godine i produženje broja godina potrebnih da se zaradi puna penzija "kompromis koji je predložen nakon razgovora sa poslodavcima i sindikatima".
 
Nakon njene izjave naglo se povećao broj potpisa sindikata koji se bori protiv plana za penzionisanje.
 
Poslanik Manuel Bompard, čija partija "Francuska nepokorena" predvodi parlamentarni pritisak protiv reforme, pozvao je na "najveći mogući odziv" u predstojećim štrajkovima i protestima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.