Muzej Ane Frank u Amsterdamu na meti antisemita

Holandska policija saopštila je da istražuje incident u kojem je antisemitska poruka projektovana na zgradu Muzeja Ane Frank u Amsterdamu, izazvavši ogorčenje širom zemlje.
Muzej Ane Frank u Amsterdamu na meti antisemita
Foto: Pixabay
Reči "Ana Frank je izmislila hemijsku olovku" aludiraju na poznatu antisemitsku teoriju zavere da je čuveni dnevnik jevrejske tinejdžerke falsifikat.
Tekst je nekoliko minuta bio izložen na strani kuće u kojoj se njena porodica skrivala tokom Holokausta. Kuća iz 17. veka pretvorena je u muzej posvećen životu Ane Frank, a godišnje ga obiđe oko milion posetilaca. 
"Nikada ne možemo i ne treba da prihvatimo ovako nešto", poručio je holandski premijer Mark Rute na svom Tviter nalogu, osuđujući sramni incident.
 
Ministar pravde Dilan Jeslgez Zegerijus pozvao je parlament da odobri nacrt zakona kojim se izričito zabranjuje poricanje Holokausta. Predloženi zakon bi olakšao krivično gonjenje počinioce ovakvog incidenata, koji trenutno potpada pod Zakon o diskriminatornim izjavama protiv manjinskih grupa.
 
Amsterdamska policija saopštila je da istražuje incident. 
 
Tekst je projektovan iz vozila sa druge strane kanala i primetili su ga pripadnici obezbeđenja, koji su odmah kontaktirali policiju. Snimak teksta na zgradi Muzeja objavljen je na antisemitskom Telegram kanalu.
 
Ana Frank je vodila dnevnik o svom životu pod nemačkom okupacijom u Drugom svetskom ratu, kada je, kao Jevrejka, bila u stalnoj opasnosti. Iako je sa porodicom uhapšena 1944. i poslata u koncentracioni logor, gde je umrla, dnevnik je preživeo i postao jedna od najpoznatijih knjiga na svetu.
 
Prema rečima visokog holandskog zvaničnika za borbu protiv antisemitizma, Eda Verdonera, nekoliko stranica ispisanih hemijskom olovkom pronađeno je 1980-ih među papirima Ane Frank. Taj tip olovke je uveden u Holandiji tek nakon Drugog svetskog rata, a oni koji poriču Holokaust tvrde da to dokazuje da je Anin dnevnik, koji je njen otac objavio posle rata, falsifikat. Međutim, istraživači su zaključili da su stranice slučajno ostavljene u dnevniku 1960-ih.
 
Verdoner je za AP rekao da je incident u Amsterdamu "odvratan čin koji pokušava da dovede u pitanje iskustva svedoka Holokausta". On je konstatovao da je došlo do porasta antisemitizma od pandemije kovida19, napominjući da su se u teškim vremenima tokom istorije Jevreji suočavali sa povećanom mržnjom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.