Vazdušni prostor Moldavije bio zatvoren zbog letećeg objekta nalik balonu

Moldavija je danas nakratko zatvorila vazdušni prostor zbog letećeg objekta koji je ličio na meteorološki balon - sondu.
Vazdušni prostor Moldavije bio zatvoren zbog letećeg objekta nalik balonu
Foto: Beta/AP
To se dešava u jeku tenzija s Rusijom koju je optužila da namerava da zbaci moldavsku proevropsku vlast, a takođe danas je Rumunija, članica NATO-a, podigla lovačke avione zbog nepoznatog objekta.
Moldavija je objavila sredinom dana da zatvara vazdušni prostor, te su obustavljeni svi letovi iz "bezbednosnih razloga", ali nije bio drugih podataka.
U saopštenju objavljenom večeras, Direkcija za civilinu avijaciju Moldavije je objasnila da su dobili izveštaj da je detektovan jedan mali neidentifikovani objekat. 
 
"S obzirom na meteorološke uslove i nemogućnost da se prati i identifikuje objekat i njegova putanja leta", vazdušni prostor je iz predostrožnosti bio zatvoren do 14.46, kada je "opasnost otklonjena", navodi se u saopštenju.
 
U jeku afere sa misterioznim letećim objektima oborenim u SAD, Rumunija koja je sused Moldavije takođe je danas primetila sličan objekat koji je imao karakteristike meteorološkog balona, i leteo na visini od oko 11.000 metara, a da se ne zna da li se radi o istom objektu kao u Moldaviji. 
 
Rumunsko Ministarstvo odbrane je saopštilo danas da je Ratno vazduhoplovstvo 10 minuta po radarskom otkrivanju letelice na 11.000 metara visine, poslalao dva aviona MiG-21 koji medjutim nisu uspeli da potvrde prisustvo objekta, ni vizuelno ni preko radara. Moldavija jača bezbednosne mere zbog navodnog plana Moskve da sruši proevropske vlasti u Kišinjevu što su Rusi demantovali.
Sistem za nadzor rumunskog Ratnog vazduhoplovstva otkrio je u vazdušnom prostoru Rumunije letelicu koja liči na meterološki balon, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.
 
U saopštenju se navodi da je Ratno vazduhoplovstvo 10 minuta od otkrivanja letelice na 11.000 metara visine, poslalao dva aviona MiG 21 koji medjutim nisu uspeli da potvrde prisustvo objekta, prenosi Rojters.
 
Ministarstvo odbrane Rumunije je saopštilo da su posade aviona ostale u tom području 30 minuta i vratile se u bazu nakon pošto nisu imale ni vizuelnu, ni radarsku potvrdu cilja.
  • Сеновић

    15.02.2023 09:00
    Како се оно зове када се појавиш са обрисима у студију , а у опште телом ниси ту. Ти га видиш , а њега нема.
  • Uroš

    14.02.2023 22:13
    Priviđanja po nalogu
    Instrukcije sa Zapada za uznemiravanje javnosti i skretanja pažnje. Poznat scenario

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet