U Britaniji nakon nestašice paradajza, krastavaca i paprike - sada nema jabuka i krušaka

U Velikoj Britaniji moguća je nestašica jabuka i krušaka, upozorili su uzgajivači, navodeći da niske cene voća u supermarketima utiču na smanjenje proizvodnje.
U Britaniji nakon nestašice paradajza, krastavaca i paprike - sada nema jabuka i krušaka
Foto: Pixabay
Šefica britanske trgovinske asocijacije za prodaju jabuka i krušaka Ali Kaper, koja predstavlja oko 80 odsto proizvodnje u Velikoj Britaniji, rekla je da će svake godine morati da se sadi milion novih stabala da bi se održalo 5.500 hektara zasađenih tim voćem u Velikoj Britaniji.
Kaper je istakla da su ove godine farmeri planirali da naruče samo 480.000 stabala jabuke i kruške, ali da je taj broj smanjen na 330.000 zbog, kako je rekla, neodrživo niskih cena voća u supermarketima koje onemogućavaju veće investiranje u prozvodnju.
Ona je naglasila da su troškovi voćara povećani za oko 23 odsto zbog povećanih troškova branja, energije, transporta i pakovanja, dok su istovremeno prinosi povećani za manje od jedan odsto.
 
Kaper je ukazala da na taj način većina uzgajivača gubi novac zbog čega, kako je rekla, neki planiraju da napuste tu delatnost, dok su drugi to već učinili ili smanjili proizvodnju.
 
Britanija se već suočava sa nedostatkom više vrsta svežih namirnica, što je primoralo trgovinske lance Tesko, Asda, Aldi i Morisons da ove sedmice ograniče kupovinu određenih vrsta povrća, uključujući paradajz, krastavce i paprike.
  • Cocco

    26.02.2023 07:51
    Eeeeee, a da su ekonomski tigar, sve bi drugačije bilo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.