Rusija hoće da pokupi ostatke američkog drona iz Crnog mora

Rusija će pokušati da pronađe ostatke američkog drona za koji je SAD optužuju da ga je oborila u Crnom moru kod Ukrajine, rekao je danas sekretar ruskog Saveta za bezbednost Nikolaj Patrušev.
Rusija hoće da pokupi ostatke američkog drona iz Crnog mora
Foto: Pixabay
"Ne znam da li ćemo uspeti ili ne, ali treba pokušati. I mi ćemo to uraditi, nadam se, naravno, s uspehom", izjavio je on na ruskoj televiziji.
Patrušev je rekao da je jučerašnji incident još jedna potvrda direktnog američkog uključenja u sukob u Ukrajini. 
Ruska vojska saopštila je juče da su dva njena lovca presrela američku bespilotnu letelicu nad Crnim morem ali je dodala da je nisu pogodili niti je oborili, suprotno onome što je Vašington saopštio. Američka vojska saopštila je prethodno da je ruski borbeni avion Su-27 oborio američku bespilotnu letelicu Riper (Reaper) iznad Crnog mora, oblasti koju NATO pažljivo prati od početka rata u Ukrajini.
 
Američke vlasti su zbog tog incidenta pozvale ruskog ambasadora u Vašingtonu u Stejt department. Američki ambasador u Moskvi je ruskoj diplomatiji uručio protestnu notu.
 
Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi (John Kirby) izjavio je da su ranije ruski avioni presretali američke bespilotne letelice, ali je dodao da je jučerašnji incident "nepromišljen i jedinstven" jer je doveo do gubitka drona, i da takvi incidenti povećavaju rizik od grešaka i nesporazuma. On je rekao da je dron leteo u međunarodnom vazdušnom prostoru kada je ruski avion pogodio njegov propeler.
Ranije danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov je ponovio saopštenje ruskog ministarstva odbrane da ruski avioni nisu upotrebili svoje oružje da pogode američki dron. On je rekao da su rusko-američki odnosi na najnižem nivou, ali je dodao da Rusija nikad nije odbacila konstruktivni dijalog i da ga ne odbacije ni sada. 
 
U Pentagonu američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je da je rusko presretanje deo "obrasca agresivnog, riskantnog i nebezbednog delovanja" ruskih pilota u međunarodnom vazdušnom prostoru. On je rekao da Rusi moraju da upravljaju svojim letelicama na bezbedan način.
  • 313z

    16.03.2023 06:08
    Malo objektivnosti
    Da li ovi što bagatelišu rusku tehniku znaju da ameri koriste ruske rakete za let u kosmos?
  • Драган

    15.03.2023 22:44
    већ
    То је већ извучено, подаци покупљени, растављено на ситне шрефиће и послто за Кину да их штанцају на траци - под другим називом. Захвалити се Американцима за поклон.
    оклизно се АмеВиканцима дВон на коВу од банане.... аааааааааааахахахаха...
  • Hm

    15.03.2023 21:20
    Hm
    Sad Rusi dron prema Kubi, pa nek Ameri puknu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.