Torlakove serije BSŽ vakcine povučene sa tržišta u Crnoj Gori

Sporne serije BCG (BSŽ) vakcine Instituta za virusologiju, vakcine i serume Torlak povučene su sa crnogorskog tržišta, saznaju "Vijesti" nezvanično.
Torlakove serije BSŽ vakcine povučene sa tržišta u Crnoj Gori
Foto: 021.rs
Reč je o vakcini protiv tuberkuloze, koju novorođenčad prima prilikom otpusta iz porodilišta.
Iz crnogorskog Instituta za lekove i medicinska sredstva (CINMED) Vijestima su odgovorili da ta vakcina nije registrovana u Crnoj Gori, međutim, njihov uvoz je odobren u skladu sa Zakonom o lekovima radi obezbeđivanja adekvatne vakcinacije.
"U konkretnom slučaju, Institut je odobrio navedene serije BCG vakcine na osnovu procene dostavljene dokumentacije kojom je dokazano da vakcina zadovoljava propisane standarde u pogledu kvaliteta, bezbednosti i efikasnosti. Navedena dokumentacija, između ostalog, uključuje dva sertifikata o kontroli kvaliteta leka - Sertifikat analize proizvođača leka i Sertifikat analize izdat od strane Nacionalne kontrolne laboratorije Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije, a koja je članica Evropske mreže zvaničnih kontrolnih laboratorija za ispitivanje lekova", piše u odgovoru CINMED-a.
 
Iz ove ustanove su pojasnili da je naknadnim rutinskim ispitivanjima koja sprovodi proizvođač utvrđeno da postoji mogućnost potencijalnog odstupanja broja živih, atenuisanih bakterija Bacillus Calmette-Guerin (Mycobacterium bovis BCG), u odnosu na deklarisani, navode Vijesti.
Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak saopštio je da je zbog minimalnog odstupanja od specifikacije leka povučena jedna serija BSŽ vakcine i zamenjena drugom, objavila je Radio-televizija Srbije. Vakcine su povučene 16. marta i to 834 bočice. Serija je povučena i zamenjena drugom u roku od 24 sata, naveo je Torlak i istakao da bebe u porodilištima primaju proverene i bezbedne vakcine.
 
Epidemiološkinja Lela Ilić za N1 kaže da roditelji nemaju razloga za strah jer im je dete primilo tu BSŽ vakcinu, pošto od nje detetu ništa ne može da se dogodi i nikakvu komplikaciju ne može da ima.
  • zztop

    23.03.2023 11:09
    Kako li su samo uspeli da prodaju ovu podvalu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.