Torlak hitno povukao BSŽ vakcinu, Ministarstvo tvrdi da roditelji nemaju razloga za brigu

Vakcina BSŽ (BSG) protiv tuberkuloze, koja se daje bebama odmah po rođenju, a koju je proizvodio Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", hitno je povučena iz upotrebe.
Torlak hitno povukao BSŽ vakcinu, Ministarstvo tvrdi da roditelji nemaju razloga za brigu
Foto: Pixabay
Kako navodi protal Nova.rs to je učinjeno zbog sumnje u kvalitet i očekivanog imunskog odgovora koji "može biti nepotpun", objavio je portal Nova.rs pozivajući se na dokument u koji je redakcija imala uvid. 

U dokumentu datiranom na 15. mart čiji faksimil je objavljen s potpisom koordinatora za opoziv, zahtevano je hitno povlačenje BSŽ vakcine zbog "sumnje u kvalitet proizvoda, odnosno potencijalnog odstupanja broja živih, atenuisanih bakterija Bacillus Calmette-Guerin, u odnosu na deklarisani".

"Zaustaviti isporuku i korišćenje navedenog proizvoda", nalog je koordinatora, navedeno je u dokumentu.
 
Prema pisanju portala Nova.rs, te vakcine su do leta 2022. navodno aplikovane deci, iz proizvodnje u pogonu Instituta "Torlak", međutim u oktobru prošle godine javnost je obaveštena da su novorođenčad umesto ove vakcine, primala bugarsku vakcinu, zapravp samo fiziološki rastvor. Razlog je bilo pogrešno dato uputstvo za korišćenje, a potom se ispostavilo da od jula deca ne primaju "domaću", već bugarsku vakcinu, koju je "Torlak" u vreme kada je Institutom rukovodila doktorka Vera Stoiljković, porčuo iz Bugarske.
 
"U međuvremenu je očigledno ponovo Torlakov pogon počeo sa proizvodnjom, da bi je sada konačno povukli zbog neefikasnosti i sumnje u kvalitet. Nije poznato da li su, i koliko je beba, primilo vakcinu koja je sada proglašena neefikasnom", navodi portal Nova.rs.
 
Krajem oktobra 2022. ministarka zdravlja Danica Grujičić obavestila je javnost da je u GAK "Narodni front", 600 beba umesto BSŽ vakcine primilo fiziološki rastvor, a slučaj je preuzelo Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.
 
Epidemiološkinja Lela Ilić za N1 kaže da roditelji nemaju razloga za strah jer im je dete primilo tu BSŽ vakcinu, pošto od nje detetu ništa ne može da se dogodi i nikakvu komplikaciju ne može da ima.
 
Male su, kako dodaje, i šanse da dete dođe u kontakt sa bacilom tuberkuloze. Roditelji treba da znaju da će, uz konsultaciju sa pedijatrom, možda biti potrebno da beba primi ponovo BSŽ vakcinu.
 
Inače, reč je o seriji vakcina koja je izašla 27. decembra i njome su vakcinisana deca do 15. marta.
 
"S obzirom na to da je Torlak zaključio da vakcina nema dovoljno visoku efikasnost, da bakterija tuberkuloze u vakcini nije dovoljno efikasna i ne može da izazove dovoljno snažni imuni odgovor, možemo da očekujemo da ta deca neće imati adekvatan imuni odgovor", rekla je dr Ilić na N1.
 
Ona je naglasila da to nije nepoznanica i tragedija, te da i kod normalne vakcinacije ima pet do šest odsto dece koja ne odreaguju na vakcinaciju i moraju da budu revakcinisana.
 
Međutim, kako kaže, neophodno i da roditelji čija su deca primila tu vakcinu, budu informisani da li dete treba da bude ponovno vakcinisano u dogovoru s pedijatrom.
 
Na pitanje da li je sigurno da deca ubuduće primaju Torlakove vakcine, ona kaže da ih sigurno treba primati.
 
"To što rade unutrašnju kontrolu je dobro. Nije dobro je što sve što je netransparentno popirima boju i ton tajanstvenosti, a ovde nema nikakve tajne", dodala je dr Ilić.
 
Kako N1 podseća, BCG vakcina se na Torlaku proizvodi od 1927. godine i sve do nedavno njome je cela naša zemlja bila imunizovana.
Povodom povlačenja vakcine reagovalo je i Ministarstvo zdravlja
 
Ministarstvo navodi da je "Torlak", čim se pojavila i najmanja sumnja o odstupanju od specifikacijskih zahteva te vakcine, preventivno reagovao i seriju broj 2710822 povukao iz prometa.
 
Taj institut je 16. marta, kako se dodaje u saopštenju, povukao zatečene količine od ukupno 834 bočice BSŽ vakcine, a serija je povučena u roku od 24 časa sa teritorije cele Srbije.
 
Povučena serija je zamenjena novom i nije došlo do nestašica BSŽ vakcine, pa nijedno porodilište ili zavod nisu ugroženi, naveli su iz ministarstva.
 
"Roditelji nemaju razloga za zabrinost, bebe u porodlištima primaju proverene, bezbedne i kontorisane vakcine koje su prošle sve neophodne provere i zakonske procedure pre stavljanja u upotrebu", piše u saopštenju.
 
  • Mrgud

    22.03.2023 23:05
    Sramota
    Kad vam drzava kaze da ne treba da brinete,onda znajte da sigurno treba da brinete.
  • Vlada

    22.03.2023 20:49
    Posto je sve kako treba,i deca nisu ugrozena ni sa ovom vodom,ni sa ovom neispravnom vakcinom,predlazem da se ceo torlak i svi ministri vakcinisu lepo tom vakcinom javno,i onako to nije nista,a da ih vakcinisu roditelji te dece
  • @Grunf

    22.03.2023 19:26
    Zar zaista nakon svega verujete u postojanje Zagorke? Ona je samo plod mitoloških priča vlasti, takoreci žena- fantom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.