VIDEO: Komunalci u Parizu prekinuli štrajk - za čišćenje ih čekaju brda smeća težine Ajfelove kule

Radnike komunalnih službi u Parizu, koji su danas prekinuli štrajk, čeka ogroman posao uklanjanja gomila smeća, nagomilanog tokom višenedeljne obustave rada, javlja AP.
VIDEO: Komunalci u Parizu prekinuli štrajk - za čišćenje ih čekaju brda smeća težine Ajfelove kule
Foto: Beta/AP
AP dodaje da se čini da protesti širom Francuske protiv kontroverznog zakona o penzijama jenjavaju.
Brda od 10.000 tona đubreta po ulicama francuske prestonice - navodno jednake težini Ajfelove kule - postale su upečatljiv vizuelni simbol protivljenja zakonu predsednika Emanuela Makrona, kojim se starosna granica za penzionisanje podiže sa 62 na 64 godine.
Ekipe za čišćenje krenule su danas sa sakupljanjem smeća sa ulica preostalog od protesta prethodnog dana. 
 
Sindikat CGT, koji predstavlja komunalne radnike, saopštio je da je tronedeljni štrajk završen u sredu. Oni će se pridružiti radnicima koji su ranije bili angažovani silom zakona da im pomognu u čišćenju grada.
 
"Dobro je što se smeće sakuplja. Veoma je nehigijenski, a neki stanovnici već imaju problema sa pacovima i miševima. Može biti opasno ako se ostavi predugo", rekao je umetnik Gil Franko.
 
Sve manji broj demonstranata neki vide kao početak kraja protesta protiv zakona o penzijama.
 
"Ljudi su se umorili od toga. Bilo je previše nasilja. Pariz je u haosu i želim da nastavim normalan život", rekla je Parižanka Amandin Betu (32), dok je kupovala svoj jutarnji kroasan u okrugu Mare. Ona je dodala da je "dobra stvar" što se smeće čisti sa ulica.
 
Protesti u utorak u Parizu doveli su do desetina hapšenja i izbijanja nasilja, iako je u njima širom zemlje učestvovalo znatno manje ljudi.
Ministarstvo unutrašnjih poslova procenjuje da je broj demonstranata širom Francuske iznosio 740.000, što je manje u odnosu na više od milion pre pet dana, kada su na taj način izrazili svoj bes zbog Makronove odluke da se sporni zakon provuče kroz parlament bez glasanja.
 
Za sindikate, međutim, otpor tom zakonu još nije gotov, pošto su jedanaesti dan protesne akcije zakazali za 6. april, dodaje AP.
 
  • pera nevera

    29.03.2023 16:48
    Živim u tuzi što nismo Francuzi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.