Erdogan: Turski obaveštajci ubili vođu Islamske države u Siriji

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da su turske obaveštajne snage u Siriji ubile vođu Islamske države Abu Huseina al-Kurašija.

"Ta osoba je neutralisana u sklopu operacije turske nacionalne obaveštajne organizacije u Siriji", rekao je Erdogan u intervjuu za televiziju TRT Turk.

Erdogan je kazao da je obaveštajna organizacija dugo vremena tragala za Kurašijem.

Sirijski lokalni i bezbednosni izvori rekli su da se racija dogodila u severnom sirijskom gradu Jandarisu, koji je pod kontrolom pobunjeničkih grupa koje podržava Turska, te jedan od najteže pogođenih u zemljotresu koji je 6. februara pogodio i Tursku i Siriju.
 
Sirijska nacionalna armija, opoziciona frakcija na tom području, nije trenutno objavila nikakav komentar.
 
Jedan od stanovnika rekao je da su sukobi počeli na rubu Jandarisa u noći sa subote na nedelju i trajali su oko sat vremena pre nego što su stanovnici čuli veliku eksploziju.
 
Područje su kasnije okružile bezbednosne snage kako bi sprečile da se iko približi tom području.
 
Islamska država je izabrala al-Kurašija za svog vođu u novembru 2022. nakon što je prethodni vođa ubijen u operaciji u južnoj Siriji.
Islamska država preuzela je 2014. godine kontrolu nad velikim delovima Iraka i Sirije, a njen tadašnji vođa, Abu Bakr al-Bagdadi, proglasio je islamski kalifat na teritoriji na kojoj su živeli milioni ljudi.
 
Ali, Islamska država je izgubila kontrolu nad teritorijom nakon kampanja sirijskih i iračkih snaga poduprtih SAD-om, kao i sirijskih snaga koje su podržale Iran, Rusija i razne paravojske.
 
Preostali pripadnici IS-a poslednjih su se godina uglavnom skrivali u udaljenim zaleđima obe zemlje, iako su još uvek u stanju da sprovedu velike iznenadne napade.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet