Bombarder korišćen u Iraku i u Jugoslaviji leteće iznad BiH; Cvijanović: Ovo je provokacija

Bombarderi će u utorak, 30. maja od 13 do 15 časova nisko leteti iznad Sarajeva i još nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini.
Bombarder korišćen u Iraku i u Jugoslaviji leteće iznad BiH; Cvijanović: Ovo je provokacija
Foto: Pixabay

Ovim simboličnim činom Amerika želi poslati poruku BiH da je njen najbliži partner i da bdi nad ovom zemljom.

Reč je o bombarderu "B-1B Lanser" koji ima, kako su naglasili, najveću nosivost konvencionalnog vođenog i nevođenog naoružanja u vlasništvu Ratnog vazduhoplovstva SAD, koji se koristi za više misija. Smatra se kičmom američke flote dalekometnih bombardera.
 
U stanju je, istakli su iz američke ambasade, da brzo baci ogromne količine preciznog i nepreciznog oružja protiv bilo kog neprijatelja, bilo gde u svetu, u bilo koje vreme.
Karakteristike
 
Konfiguracija krila i trupa bombardera "B-1B", krila promenljive geometrije i turboventilatorski motori sa naknadnim sagorevanjem kombinovani su da obezbede, kako su objasnili, veliki domet, upravljivost i veliku brzinu uz povećanje preživljavanja.
 
Podešavanja prednjeg krila se koriste za poletanje, sletanje, punjenje gorivom u vazduhu i slučajeve upotrebe oružja na velikim visinama. 
 
Varijabilna podešavanja repnog nosača (glavna borbena konfiguracija) se obično koriste tokom visokih podzvučnih i nadzvučnih letova, poboljšavajući manevarsku sposobnost "B-1B" i u režimu male i velike visine.
 
Brzina bombardera "B-1B" i, primetili su, superiorne karakteristike rukovanja omogućavaju mu da se neprimetno integriše u mešovite formacije. 
 
Ove sposobnosti, u kombinaciji sa velikim nosivim opterećenjem, odličnim radarskim sistemom ciljanja, dugim vremenom lebdenja i preživljavanjem, čine "B-1B" ključnim elementom svake zajedničke/kombinovane udarne snage.
 
Cvijanović: Prelet američkih bombardera iznad BiH provokativan čin
 
Srpska članica i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović osudila je preletanje američkih bombardera iznad te zemlje, navodeći da je taj čin nepotreban i provokativan i da se nikada ne bi saglasila sa takvom odlukom.
 
Cvijanović je rekla da Predsedništvo BiH nije donelo odluku da američki bombarderi nadleću BiH i da o tome nije ni upoznato.
 
"Nikada na tako nešto ne bih dala saglasnost, ni kao član Predsedništva BiH ni u bilo kom drugom svojstvu", kazala je Cvijanović za novinsku agenciju Srna.
 
Navela je i da "nema potrebe" da poslanik Partije demokratskog progresa u Skupštini Republike Srpske Igor Crnadak "dokazuje svoj očaj izmišljenim temama".
Crnadak je ranije danas rekao da je Predsedništvo BiH moralo da odobri sutrašnji prelet američkih vojnih aviona, navodeći da svaka vojna jedinica koja ulazi na teritoriju BiH, mora imati saglasnost tog tela.
 
"Ne znam da li je to donelo Predsedništvo sa Željkom Cvijanović ili raniji saziv, ali Predsedništvo je to moralo odobriti", rekao je Crnadak.
  • CISTAC

    30.05.2023 09:10
    Ako,neka lete dok jos mogu,samo ovde i mogu da se izivljavaju. Ali polako,palo je i rimsko carstvo,osmanlijsko,nije bombarder svemirski brod...A zaboravili su lekcije iz 99' koliko su lomili zube nad nama iako su tada bili vele sika ameri i NATO. Sad,u ovom njihovom raspadu i vojnom i ekeonomskom zbog Uk.manjkom municije i stosta,mogu samo da se nad bosnom igraju ali i to popako,Aljaska je blizu...prackom neko moze da gadja...
  • Mary Poppins

    29.05.2023 22:17
    Jedan nosač aviona je u Jadranskom moru ,drugi u poseti Švedskoj, treći je u Egejskom moru.
    42 aviona su 25. Maja sleteli u Grčke vojne baze.
    Oni ljudi profesionalno rade svoj posao i Dodikovo i Vučićevo blesaranje shvataju najozbiljnije te bi bilo najpametnije da se te haubice vrate u kasarne i da se naši poludeli političari ne igraju sa našim glavama.
  • Banderaš

    29.05.2023 20:49
    Glupavi i tupavi
    Besnilo,bezobrazluk i bahatost će morati da prestane ,na ovaj ili onaj način,ali je očigledno da od prvog bombardovanja srbi apsolutno ništa nisu naučili.
    Očigledno je da je motka spremna,pa ako se Dodik i Vučić budu ponovo mrstili(kako kaže Ružić na "zapadne vrednosti") svi ćemo ponovo dobiti po nosu,pa ćete iduci put dobro razmisliti za koga ćete glasati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet