Bajden nazvao kineskog predsednika Sija "diktatorom"

Američki predsednik Džozef Bajden ocenio je u razgovoru sa donatorima Demokratske partije u Kaliforniji u prisustvu novinara, da se njegov kineski kolega Si Đinping svrstava u kategoriju "diktatora".
Bajden nazvao kineskog predsednika Sija "diktatorom"
Foto: Beta/AP
U osvrtu na nedavni slučaj kada su SAD iznad svoje teritorije oborile kineski balon koji je prema američkim vlastima bio špijunski, Bajden je rekao da se predsednik Kine toliko iznervirao kada je balon pun opreme za špijuniranje oboren, zato što nije znao da se tu nalazio.
"To je vrlo neugodno za diktatore kad ne znaju šta se događa", rekao je Bajden i dodao da je kineskom predsedniku bilo neprijatno kada je balon oboren i čak je demantovao da se balon tamo nalazio.
Bajden, koji je u kampanji za reizbor, takođe je rekao prisutnima da ne treba da brinu oko Kine pošto ona ima prave ekonomske teškoće.
 
"U situaciji smo u kojoj on ponovo želi da uspostavi odnose", rekao je Bajden i dalje govoreći o Si Đinpingu.
 
On je podsetio da se američki šef diplomatije Entoni Blinken upravo vratio iz Kine i ocenio da je Blinken obavio "dobar posao", ali objasnio da je potrebno vreme kada je reč o popravljanju vrlo napetih odnosa dveju velikih sila.
 
Rivaliteti Kine i SAD prerasli su u otvorenu diplomatsku krizu sa epizodom s balonom u februaru.
  • Б

    22.06.2023 00:29
    Диктатура и демократија
    Кина је по Уставу диктатура пролетаријата, али Си не може бити диктатор, јер постоје бројне институције које ограничавају његову власт и којима он подноси извештаје о раду. У питању је колективно руковођење, слично начину на који се влада у САД, само што корпоративне елите, банкари и магнати никад ником нису поднели извештај о раду и ужасавају се јавности. Рокфелер је деценијама плаћао новинаре да никад ништа не пишу о њему. Американци трпе сенилног ратног хушкача на челу државе, а алтернатива му је, највероватније, нарцисоидни преварант, насилник и женомрзац. Како год било, председничке изборе одлучују електори, а не они који излазе на биралишта, јер Амери поносно тврде да имају Републику, а не некакву тамо демократију коју намећу остатку света.
  • @milicica

    21.06.2023 15:31
    "Mozda i jeste na neki nacin diktator u svojoj zemlji ..."
    Sreco moja, "mozda"? "Na neki nacin"? Moze se "na neki nacin" biti diktator, a da se na neki drugi ne bude? "U svojoj zemlji" ? Pa diktatori jesu diktatori u svojoj zemlji.
    Za opravdavanje necijih nepocinstava treba imati barem elementarna jezicka i logicka umeca.
  • BDP

    21.06.2023 15:21
    Kina BDP 32 trilion $, a Amerika BDP 20 trilion $.
    Tu leži problem za Ameriku, i zašto nekog nazivaju diktatorom

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet