Pedofili koriste veštačku inteligenciju da prave i prodaju slike seksualnog zlostavljanja dece

Pedofili koriste tehnologiju veštačke inteligencije (AI) da kreiraju i prodaju materijale o seksualnom zlostavljanju dece koje nalikuju realnim, otkrio je BBC.
Pedofili koriste veštačku inteligenciju da prave i prodaju slike seksualnog zlostavljanja dece
Foto: Pixabay
Neki od njih pristupaju slikama tako što plaćaju pretplatu na glavnim sajtovima za deljenje sadržaja kao što je Patreon.
Patreon je naveo da ima politiku "nulte tolerancije" prema takvim slikama na sajtu.
Savet šefa nacionalne policije rekao je da je "nečuveno" da neke platforme ostvaruju "ogromnu zaradu", a da ne preuzimaju "moralnu odgovornost".
 
Vladina obaveštajna, bezbednosna i sajber agencija odgovorila je na izveštaj, rekavši da "počinioci seksualnog zlostavljanja dece usvajaju sve tehnologije i neki veruju da budućnost materijala za seksualno zlostavljanje dece leži u sadržaju generisanom veštačkom inteligencijom.
 
Proizvođači slika zlostavljanja koriste softver veštačke inteligencije pod nazivom Stable Diffusion, koji je imao za cilj da generiše slike za upotrebu u umetnosti ili grafičkom dizajnu. Taj softver omogućava korisnicima da napišu kakvu sliku žele, a program je zatim kreira.
 
BBC je, međutim, otkrio da se taj alat koristi za stvaranje slika koje nalikuju realnim seksualnog zlostavljanja dece, uključujući silovanje beba i male dece.
 
Istražni timovi britanske policije kažu da se već susreću sa takvim sadržajem.
 
Novinarka Oktavija Šipšenks istražuje to pitanje već nekoliko meseci. Kontaktirala je BBC preko dečje dobrotvorne organizacije NSPCC kako bi istakla svoje nalaze.
 
"Otkad su slike generisane veštačkom inteligencijom postale moguće, došlo je do ove ogromne poplave... ne radi se samo o veoma mladim devojkama, oni (pedofili) govore o mališanima", rekla je Šipšenks.
 
"Pseudo slika" koju generiše računar i koja prikazuje seksualno zlostavljanje dece tretira se isto kao i prava slika i nezakonito je posedovati, objavljivati ili prenositi u Ujedinjenom Kraljevstvu.
 
Ijan Kričli iz Saveta šefova nacionalne policije (NPCC), koji vodi zaštitu dece, rekao je da bi bilo pogrešno tvrditi da zato što prava deca nisu prikazana na takvim "sintetičkim" slikama - da niko nije povređen. Upozorio je da bi pedofil mogao da se "pomeri na toj skali uvreda od misli od sintetičkog do stvarnog zlostavljanja deteta".
 
Neki od kreatora slike objavljuju na popularnoj japanskoj platformi društvenih medija pod nazivom Pixiv, koju uglavnom koriste umetnici za mangu i anime.
 
Ali pošto je sajt hostovan u Japanu, gde deljenje seksualizovanih karikatura i crteža dece nije protivzakonito, kreatori ga koriste da promovišu svoj rad u grupama i preko heštegova - koji indeksira teme pomoću ključnih reči.
 
Portparol platforme je rekao da je stavio ogroman naglasak na rešavanje tog pitanja. Ona je 31. maja saopštila da je zabranila sve fotorealistične prikaze seksualnog sadržaja koji uključuje maloletne osobe.
Kompanija je saopštila da je proaktivno ojačala sisteme za praćenje i da ulaže značajne resurse za suprotstavljanje problemima u vezi sa razvojem AI.
 
Šipšensk je navela da njeno istraživanje ukazuje na to da korisnici prave slike zlostavljanja dece u "industrijskim razmerama".
 
"Obim je jednostavno ogroman, tako da će kreatori reći 'Cilj nam je da napravimo najmanje 1.000 slika mesečno'", rekla je ona.
 
Komentari korisnika na pojedinačne slike u Pixiv-u jasno pokazuju da imaju seksualni interes za decu, a neki korisnici čak nude slike i video snimke zlostavljanja koji nisu generisani veštačkom inteligencijom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet