Studentkinje u Sarajevu veličale Ratka Mladića - usledio zahtev da budu izbačene sa fakulteta

Nekoliko desetina studenata održalo je protestni skup u Sarajevu, tražeći da se dve studentkinje Fakulteta kriminalistike, kriminologije i sigurnosnih studija isključe sa studija.
Studentkinje u Sarajevu veličale Ratka Mladića - usledio zahtev da budu izbačene sa fakulteta
Foto: Beta/AP
Razlog je taj jer su 11. jula na Instagramu veličale osobe osuđene za ratne zločine i širile nacionalnu mržnju.
Predsednik Studentskog pokreta Univerziteta Sarajevo (SPUS) Fauk Dević rekao je novinarima da je to jedina adekvatna sankcija za ove studentkinje.
"Na dan kada obeležavamo najbolniju tačku bošnjačkog naroda, imamo pojedine studente koji udaraju u tu najbolniju tačku. To su stvari koje ne smemo prihvatiti da se dešavaju na našem Univerzitetu", kazao je on.
 
Dević je kazao da one treba da postanu akademski građani, ističući da se samo može zamisliti "kakvi će to biti akademski građani, koji ne poštuju zakone, istorijske činjenice i svoje sugrađane, koji su 11. jula bili pod velikim emotivnim bolom".
 
Dekan Fakulteta kriminalistike, kriminologije i sigurnosnih studija Jasmin Ahić rekao je da je pokrenut postupak disciplinske odgovornosti studentkinja.
 
On je naveo da ranije nije bilo sličnih slučajeva.
 
One su prijavljene MUP-u Kantona Sarajevo, pošto je na fotografiji na Instagramu jedna od njih u majici sa likom četničkog vojvode Mitra Maksimovića sa podignuta tri prsta, dok je druga studentkinja objavila fotografiju ratnog komandanta Vojske RS Ratka Mladića, osuđenog za ratne zločine u BiH, uz tekst "Osuđen na besmrtnost. Bio si i ostaćeš naš heroj".
 
 
Navodno su neke njihove kolege sa fakulteta i prijatelji reagovali na dati sadržaj, na šta je jedna od studentkinja odgovorila – "Ma nek smo vas pobili", objavili su sarajevski mediji.
Tužilaštvo BiH formiralo predmet
 
Tužilaštvo BiH formiralo je predmet protiv dve studentkinje Fakulteta kriminalistike, kriminologije i sigurnosnih studija u Sarajevu, pod optužbom da su na dan obeležavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici veličale osuđene ratne zločince i širile međunacionalnu mržnju.
 
"Formirali smo predmet i obavestili Tužilaštvo BiH. Dežurna tužiteljka se izjasnila i okvalifikovala prijavu kao krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145a Krivičnog zakona BiH", rekla je portparolka MUP-a Kantona Sarajevo Mersiha Novalić.
  • Карадаг

    13.07.2023 22:19
    Докле ће више ова агонија са фантомском државом да траје. Дефинитивна подела и кинески зид између три народа једино паметно решење.
  • x

    13.07.2023 21:39
    To se desava obicno kad se vec dovoljno velika nesreca preuvelicava propagandom. Javlja se inat kod onih neistomisljenika slabog karaktera.

    Cudi me samo kako da to u svim medijima ne zavrsi prica o najavljivanju filma o "heroju Naseru Oricu" od strane rediteljke "najboljeg evropskog filma" koja je Srebrenicu izjednacila sa Holokaustom a Srbe koji su u II sv.ratu bili zrtve Handzar divizije,definisala kao naciste. Nesto tu ne stima.

    Nadam se da ce se narodi na ovim prostorima dozvati pameti i da ce shvatiti da moraju da nadju nacin da zive zajedno, a da oni koji im to onemogucavaju rade tako, jer su placeni propagandisti i zagovornici stranih politika.
  • Sremac

    13.07.2023 19:03
    Pa sta?
    Ako je izbace iz Sarajeva bice zrtva.Docice u Beograd,studirace na budzetu sa stipendijom,i bice patriota.Vec vidjeno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.