Roditelji uhapšenih navijača vlastima u Hrvatskoj: Pomozite našoj deci u Grčkoj

Hrvatski advokati u ime roditelja navijača uhapšenih u Atini poslali su pismo Kancelariji predsednika RH Zoranu Milanoviću, Vladi i Zaštitniku građana.
Roditelji uhapšenih navijača vlastima u Hrvatskoj: Pomozite našoj deci u Grčkoj
Foto: Beta/AP

Prema pisanjima grčkih medija atmosfera u Atini je izrazito je napeta, a uhapšeni navijači koji se ovih dana izjašnjavaju o krivici i daju iskaze pred sudom zbog ubistva navijača AEK-a, plaše se za svoju sigurnost ako ostanu u pritvoru, piše N1.

Osim toga, advokat Vasilis Noulezas je ranije izazvao brojne reakcije kada je izjavio da je istražni sudija bio agresivan prema Hrvatima, osvetoljubiv, ljutit, i da ne zna hoće li da nastavi da ih brani u takvim uslovima.
Roditelji su na početku pisma napisali da osuđuju svaki oblik nasilja, "bez obzira gde je počinjeno i ko ga je počinio".
 
"S obzirom na izjavu advokata Vasilisa Noulezasa, u kojoj se vrlo kritično i ogorčeno obrušio na sud, grčku vladu i politiku u vezi slučaja naše dece, državljana Republike Hrvatske, vidljivo je da možemo očekivati da oni neće imati pravično suđenje i zagarantovanu sigurnost u Grčkoj. Medijski linč u Grčkoj, uprkos pretpostavke nevinosti, stvara percepciju da su naša deca ubice", navode.
 
Dodaju da se zbog toga obraćaju predsedniku RH, Vladi i Zaštitniku građana kako bi preduzeli sve potrebne radnje kako bi se pomoglo hrvatskim državljanima u inostranstvu.
 
"Molimo Vas da učinite sve da se našoj deci osigura sva diplomatska i pravna pomoć posebno jer se radi o velikom broju državljana Republike Hrvatske, većinom mlađe životne dobi, mahom 18, 19 ili 20 godina. Tražimo da se učine svi napori da se stave u jedan zatvor, da se ne razdvajaju", dodaju.
 
Roditelji se pozivaju na Evropsku konvenciju zaštite ljudskih prava i sloboda, kojom je zagarantovana pretpostavka nevinosti i pravo na pravično suđenje.
 
"Tražimo da se našoj deci zagarantuje pravično suđenje. Takođe tražimo da se našoj deci zagarantuje najveća moguća sigurnost tokom boravka u pritvoru u Grčkoj i da ih naši diplomatski predstavnici redovno posećuju i kontrolišu nivo sigurnosti", navode.
Mole i medije da objektivno izveštavaju, "u najboljem interesu pravednog suđenja i zaštite njihove dece".
 
"Među našom decom postoje teško povređeni ubodnim ranama noževa i drugih predmeta, zato zahtevamo da se počinitelji tih kaznenih dela prema državljanima RH procesuiraju", stoji u pismu koje potpisuje grupa roditelja i članova porodica pritvorenih hrvatskih državljana.
  • Zebra

    13.08.2023 18:20
    Vratite nam naše mali huligane i naciste… Ljube ih roditelji dok slave oluju i slušaju Tompsona!
  • S56

    13.08.2023 07:53
    Treba da ih opamete
    Svaki životinjizam mora da se kazni. Navijanje sa noževima i batinama u rukama je kriminal.
  • maliVUK

    13.08.2023 02:57
    Pozvati i te roditelje na odgovornost zbog učinjenog dela njihove dece.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.