Milanović: Optužnicom protiv Dodika Šmit čuva svoju zadnjicu, zato je promenio i krivični zakon

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da Kristijan Šmit optužnicom protiv Milorada Dodika koristi svoja ovlašćenja kako bi zaštitio sebe.
Milanović: Optužnicom protiv Dodika Šmit čuva svoju zadnjicu, zato je promenio i krivični zakon
Foto: Beta/AP

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika međunarone zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijana Šmita, a po novom članu Krivičnog zakona, koji je nametnuo visoki predstavnik. 

"Šmit koristi svoja ovlašćenja da bi zaštitio sebe, a kada tim istim ovlašćenjima treba da zaštititi prava Hrvata u toj zemlji onda - baš nema vremena", rekao je Milanović.

On je pitao gde je Šmit bio da menja izborni zakon BiH i da, ne kršeći Dejtonski ustav, spreči da Bošnjaci biraju hrvatskog člana Predsedništva BiH.
 
"Menja zakone kako hoće, krivični zakon menja kako hoće, a gde je bio pre godinu dana kad je tim istim ovlašćenjima mogao da promeniti izborni zakon BiH. To nije napravio, ali da bi zaštitio svoju zadnjicu i svoju reputaciju promenio je krivični zakon prema kojem je ono što je Dodik napravio - krivično delo. To se zove kolonijalna uprava i to uništava tu zemlju", rekao je Milanović.
 
Za Šmita je rekao i da je "penzionisani nemački političar koji je iza sebe ostavio nebitan trag",  i da je  od nekog sa strane "instaliran za kolonijalnog upravnika u BiH, iako za to nema mandat Saveta bezbednosti UN i da iza njegovih poteza stoje neke ambasade u BiH", navodeći američku.
 
Milanović je rekao kako ga je Dodik nazvao u petak, 11. avgusta da mu javi za optužnicu.
 
"Je li to način smirivanja situacije u BiH, deeskalacije?", upitao je Milanović dodajući da će  "nastaviti da poziva sve faktore ovog prostora - Hrvate, Srbe, Bošnjake da razgovaramo bez tih kolonijalnih upravitelja".
 
Hrvatski predsednik ocenio da je Bosna i Hercegovina "trapavo, traljavo, nesposobno vođena kolonija na kojoj se iživljava šačica trećerazrednih birokrata" koji mogu izmišljati nova krivična dela.
 
"Ali kad treba da naprave jednu potpuno banalnu stvar kao što je zaštitita hrvatskog naroda u BiH i da spreče tu devijaciju da neko treći može birati tvog predstavnika - onda mu se udaje ćerka ili mu se teli krava, onda baš nema vremena", naveo je Milanović.
Tužilaštvo BiH podiglo je 11. avgusta optužnicu protiv predsednika RS Milorada Dodika, a za to krivično delo zaprećena je kazna od šest meseci do pet godina zatvora.
 
Posebnim zakonom usvojenim u parlamentu RS u junu je blokirano sprovođenje presuda Ustavnog suda BiH, a taj zakon visoki predstavnik za BiH Kristijan Šmit je poništio 1. jula koristeći svoja ovlašćenja.
 
Šmit je istovremeno nametnuo izmene Krivičnog zakona BiH po kojima je nesprovođenje odnosno nepoštovanje njegovih odluka postalo krivično delo.
 
Dodik je ignorisao Šmitovu odluku i 7. jula potpisao uredbu o stupanju na snagu zakona o blokadi sprovođenja presuda Ustavnog suda.
 
U Dodikovom kabinetu optužnicu su nazvali "političkom" i "pokušajem rušenja" Dodika i Republike Srpske.
  • Ana

    13.08.2023 18:05
    Udba ...

    Preko Milanovica nastoji da povrati ideje stare Juge koju su isti i srusili tokom 90- tih.
    Sve je isto samo Slobe i Tudjmana nema.
  • Veternik

    13.08.2023 15:53
    Potpuno se slažem sa Milanovićem
  • V5

    13.08.2023 07:43
    Mi imamo preCednika
    Ovo je predsednik.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet