Dodik: Republika Srpska će se otcepiti ako Šmit nametne zakon o imovini

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će se entitet na čijem je čelu otcepiti od BiH ako visoki međunarodni predstavnik nametne zakon o državnoj imovini.
Dodik: Republika Srpska će se otcepiti ako Šmit nametne zakon o imovini
Foto: 021.rs
Dodik je negirao da bi mogao da završi u zatvoru ako bude osuđen za negiranje odluka Kristijana Šmita.
"Onog trenutka kada Šmit nametne imovinski zakon, te noći (biće) odluka o nezavisnosti Republike Srpske", rekao je Dodik u intervjuu Federalnoj televiziji.
On tvrdi da je imovina na teritoriji Republike Srpske vlasništvo tog entiteta, ali je Ustavni sud BiH u dva navrata osporio zakone koje su donele vlasti tog entiteta. Zabranu raspolaganja državnom imovinom uveo je još 2005. bivši visoki međunarodni predstavnik Pedi Ešdaun.
 
Dodik tvrdi da je Dejtonski mirovni sporazum dao imovinu entitetima.
 
U međuvremenu, nemački političar na čelu međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit osnovao je posebnu komisiju koja pokušava da pronađe rešenje za ovo pitanje. Dodik, međutim, odbacuje svako nametanje Šmitove odluke u korist države Bosne i Hercegovine.
 
"To vodi ka nezavisnoj Republici Srpskoj. Neću prihvatiti da neko drugi uzme ono na šta ja imam pravo. Ako mi uzimate imovinu, zašto bih ja bio sa vama? Za mene je to završeno u Ustavu", objasnio je lider bosanskih Srba.
 
On, međutim, nije objasnio kako će Republika Srpska, koja je jedan od dva entiteta u Bosni i Hercegovini, postati nezavisna.
 
On je najavio i da će Šmitu od sledeće nedelje biti zabranjen ulazak u Republiku Srpsku, ponovivši da nema mandat visokog predstavnika pošto nije imenovan u Savetu bezbednosti UN, kao što je to bio slučaj sa njegovim prethodnicima.
 
"Ako saznamo da je ušao, biće proteran iz Republike Srpske. Od naredne sedmice neće moći da uđe u Republiku Srpsku. Evo, neka proba", rekao je.
Upitan o ishodu krivičnog procesa koji se protiv njega vodi, pošto je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu zbog nesprovođenja odluka visokog predstavnika u Republici Srpskoj, Dodik je rekao da će se odazvati pozivu suda, ali da neće ići u zatvor čak i ako bude osuđen.
 
"Nećete me zatvoriti ni da me osudite", rekao je Dodik.
 
Dodikovi advokati tražili su izuzeće sudije, za kojeg tvrde da je pristrasan i učestvovali su u oslobađanju bošnjačkog komandanta Odbrane Srebrenice Nasera ​​Orića, kojeg srpska strana tereti za brojne zločine. 
  • Ana

    06.09.2023 14:23
    Sremac
    Ne budi smesan.
    Dodik nista nece uciniti,a BRIKS je daleko od nas.
    Price za naivce.
  • Sremac

    06.09.2023 13:45
    Podrška za Nezavisnost Republike Srpske ! Ako građanin Šmit usvoji zakon o imovini, odma istog dana otcepljenje, a sutra dan da se RS učlani u BRIKS i ODKB kako nikom nebi palo na pamet da je vojno napadne
  • Mile

    06.09.2023 10:45
    @h
    Prica za decu da se branila Jugoslavija. Branila se velika Srbija. Jedno se pricalo a radilo se drugo. Kao uostalom i danas. Kao sto i Mile buzdovan nema problem da radi sa bilo kim dok god to kaplje i u njegov dzep.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.