Republikanci pokrenuli istragu o opozivu Bajdena

Predsedavajući Predstavničkog doma američkog Kongresa, republikanac Kevin Mekarti izjavio je da pokreće istragu o opozivu predsednika Džozefa Bajdena.
Republikanci pokrenuli istragu o opozivu Bajdena
Foto: Beta/AP
Kako je rekao, opoziv Bajdena pokreće zbog veza sa kontroverznim poslovima njegovog sina u inostranstvu.
"Tražim od odbora Predstavničkog doma da otvori zvaničnu istragu o opozivu", rekao je Mekarti i dodao da je Bajden "lagao" američki narod.
Bela kuća je odmah reagovala i osudila istragu, optužujući republikance da pribegavaju "najgorim ekstremnim političkim manevrima".
 
Ustav SAD predviđa da Kongres može da pokrene opoziv predsednika zbog "izdaje, podmićivanja ili drugih velikih zločina i prekršaja".
 
Republikanci u Predstavničkom domu, koji čine većinu od januara, sprovode seriju parlamentarnih istraga o poslovima najmlađeg sina predsednika Bajdena, Hantera.
 
"Postoje optužbe za zloupotrebu položaja, opstrukciju i korupciju i to zahteva dalju istragu u Predstavničkom domu. Zato sam naložio odboru Predstavničkog doma da pokrene formalnu istragu o opozivu predsednika Bajdena", rekao je Mekarti.
 
Procenjuje se da ta istraga nema gotovo nikakve šanse da dovede do opoziva Bajdena, jer je njegova Demokratska stranka u većini u Senatu. 
Senat, gornji dom Kongresa, bio bi zadužen da sudi Bajdenu u slučaju optužnice.
 
Hanter Bajden (53), bivši biznismen, postao je omiljena meta američke desnice. Neki članovi Kongresa ga posebno kritikuju zbog sumnjivih poslova u Ukrajini i Kini dok je Džozef Bajden bio potpredsednik SAD za vreme Baraka Obame (2009-2017).
  • Laloš

    13.09.2023 11:22
    Bajden verovatno do kraja mandata neće ni znati da su pokrenuli impičment....Mislim, reći će oni njemu ali to će da zapamti cirka 11 sekundi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet