Rusija traži da sud u Hagu odbaci slučaj, Ukrajina kaže: Moskva zloupotrebila Konvenciju o genocidu

Rusija je kao "zloupotrebu procesa" pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu odbacila tvrdnje Ukrajine da je Moskva zloupotrebila Konvenciju o genocidu da opravda svoju prošlogodišnju invaziju.
Rusija traži da sud u Hagu odbaci slučaj, Ukrajina kaže: Moskva zloupotrebila Konvenciju o genocidu
Foto: Beta/AP

Pravni zastupnici Rusije tražili su da sudije najvišeg suda UN odbace taj slučaj.

Izneli su primedbe Moskve na taj slučaj, a vođa ruskog pravnog tima Genadij Kuzmin rekao je 16-članom sudskom veću da je predmet kojim Ukrajine pokušava da zaustavi invaziju "beznadežno pogrešan i u suprotnosti sa dugogodišnjom jurisprudencijom tog suda".

U uvodnom izlaganju Kuzmin je ponovio ruske tvrdnje o "neonacistima" u Kijevu i povukao paralelu između ruskog napada na Ukrajinu i vazdušnih napada NATO-a na Srbiju 1999. godine sa ciljem da se zaustavi vojna kampanja Beograda na Kosovu.
 
U predmetu Kijeva podnetom ubrzo pošto je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, navodi se da je napad zasnovan na lažnim tvrdnjama o aktima genocida u oblastima Lugansk i Donjeck u istočnoj Ukrajini i optužuje se Moskva da je planirala genocidna dela u Ukrajini.
 
Ukrajina tvrdi da je "Rusija okrenula Konvenciju o genocidu naglavačke - lažnom tvrdnjom o genocidu kao osnovu za svoje postupke koji predstavljaju teška kršenja ljudskih prava miliona ljudi širom Ukrajine".
 
Zastupnici Rusije insistiraju na tome da sud nije nadležan i da se Konvencija o genocidu ne može koristiti za regulisanje upotrebe sile od strane država.
 
Ukrajinski pravni tim će odgovoriti sutra i pozvati sudije da nastave sa saslušanjem o suštini njihovih tvrdnji.
 
Ukrajina je iznela slučaj pred sud u Hagu na osnovu Konvencije o genocidu iz 1948. godine, koju su ratifikovali i Moskva i Kijev. 
 
U privremenoj presudi iz marta 2022. godine, sud je naredio Rusiji da obustavi neprijateljstva u Ukrajini, što je obavezujuća pravna odluka koju Moskva ne poštuje.
 
Drugi advokat Rusije, Sienho Ji rekao je sudijama da Rusija nije iskoristila konvenciju o genocidu da opravda svoje vojne akcije u Ukrajini, dodajući da su te akcije "zasnovane na pravu na samoopredeljenje i njenom inherentnom pravu na samoodbranu".
U demonstraciji međunarodne podrške Kijevu bez presedana, 32 saveznika Ukrajine, uključujući Kanadu, Australiju i sve zemlje članice Evropske unije osim Mađarske, takođe će dati izjave u sredu u prilog pravnim argumentima Kijeva. 
 
Sjedinjene Američke Države su tražile da iznesu pravne argumente u ime Ukrajine, ali sudije suda UN su odbile zahtev SAD iz tehničkih razloga.
 
Sudskom veću međunarodnih sudija verovatno će biti potrebne nedelje ili meseci da donese odluku o tome da li se slučaj može nastaviti. Ako se to desi, za konačnu presudu će verovatno biti potrebno više godina.
  • Vule

    18.09.2023 18:38
    Ne secam se da su ove 32 zemlje podzale nas slucaj 99 godine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet