Zbog slučaja na granici Srbije revizija svih službenih legitimacija policije u BiH

Ministar bezbednosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić je od policijskih agencija BiH danas tražio reviziju svih izdatih službenih legitimacija.
Zbog slučaja na granici Srbije revizija svih službenih legitimacija policije u BiH
Foto: 021.rs
To je tražio jer su pripadnici Granične policije Srbije na graničnom prelazu kod poslanika Parlamenta FBiH Salke Zildžića (SDA) našli i počasnu legitimaciju Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH (OBA).
Revizijom bi trebalo da se utvrdi kome su sve dodeljene službene legitimacije policijskih agencija i da li je bilo eventualnog izdavanja licima koja na to nemaju pravo čime nastaje mogućnost zloupotrebe službenih policijskih dokumenata, navedeno je u saopštenju Ministarstva bezbednosti BiH.
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) je otvorilo predmet o zloupotrebi u OBA pošto je u Srbiji pritvoren poslanik iz BiH Salko Zildžić, koji je imao počasnu legitimaciju OBA.
 
Radio slobodna Evropa (RSE) nije mogao da u OBA potvrdi informaciju o tome da je kod Zildžića nađena legitimacija te agencije, čiji je bivši direktor Osman Mehmedagić na "crnoj listi" SAD.
 
Tužilaštvo BiH je za RSE, međutim, potvrdilo 20. septembra da je otvoren predmet koji se odnosi na osobe sa "crne liste" vlade SAD i na navode o zloupotrebi kapaciteta OBA, ali nije navedeno na koga se predmet odnosi.
 
Iz Ministarstva spoljnih poslova BiH za RSE su potvrdili da je Zildžić, poslanik Stranke demokratske akcije (SDA), u pritvoru u Srbiji i da je tražio pomoć Ambasade BiH.
 
Iz Tužilaštva BiH su kazali da će u okviru predmeta biti "zatražene informacije od nadležnih institucija" o navodima koji su se pojavili o zloupotrebi službenih legitimacija agencije, "kako bi se okviru predmeta izvršile provere".
Bivši direktor OBA-e Osman Mehmedagić stavljen je 15. marta ove godine na "crnu listu" Sjedinjenih Američkih Država, jer je zloupotrebio BH Telekom u korist Stranke demokratske akcije (SDA), jedne od najvećih političkih stranaka u BiH.
 
Ahmed Kico, bivši službenik obaveštajnih agencija u BiH je rekao za RSE da počasne iskaznice dobijaju penzionisani pripadnici agencije, dodavši da je izdavanje takve iskaznice "diskreciono pravo direktora OSA-e".

Teme

BiH

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.