Iranske vlasti: Dodela Nobelove nagrade za mir pristrasna i politička odluka

Iranske vlasti kritikovale su dodelu Nobelove nagrade za mir zatvorenoj Iranki Narges Mohamadi, uz ocenu da je "izbor dobitnika politički i pristrasan".
Iranka Narges Mohamadi, koja je poslednjih godinu dana u zatvoru u Teheranu, dobitnica je Nobelove nagrade za mir za 2023. godinu.
Ova 51-godišnja aktivistkinja i novinarka, nagrađena je za svoju borbu protiv ugnjetavanja žena u Iranu i borbu za promovisanje ljudskih prava i sloboda za sve, rekla je danas u Oslu predsednica Nobelovog komiteta Berit Rajs-Andersen.
"Napominjemo da je Nobelov komitet dodelio nagradu za mir osobi osuđenoj za ponovljena kršenja zakona i koja je počinila krivična dela“, saopštilo je iransko ministarstvo spoljnih poslova.
 
Dodaje se da Iran "osuđuje tu pristrasnu i političku odluku", uz napomenu da su u saopštenju Nobelovog komiteta "„iznete pogrešne tvrdnje o razvoju događaja u Iranu".
 
Ministarstvo je ocenilo da dodela nagrade predstavlja "nastavak pritiska zapadnih krugova na Iran".
 
Za zvaničnu novinsku agenciju IRNA, Nobelov komitet je nagradio "ženu koja je sarađivala sa terorističkim grupama, nepoznatu u svojoj zemlji, posebno među Irankama, sa ciljem da politizuje koncept ljudskih prava".
 
Novinska agencija Tasnim je takođe opisala Narges Mohamadi kao "osuđenicu koja je počinila subverzivne aktivnosti“.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet