Izabrana nova Vlada Crne Gore: Premijer je Milojko Spajić, a evo ko su ministri

Skupština Crne Gore izabrala je 44. Vladu premijera Milojka Spajića.
Mandatar Milojko Spajić u četvrtak je parlamentu dostavio ekspoze i predlog za sastav 44. Vlade. U Skupštini je Spajić pročitao samo uvodni deo ekspozea.
Nova Vlada Crne Gore izabrana je nešto pre sedam sati jutros, a sednica Skupštine Crne Gore na kojoj se raspravljalo o novoj Vladi koju je predložio Spajić počela je u ponoć. 
Iako se očekivalo da mandatar obrazloži svoj ekspoze, to se nije dogodilo jer je Spajić rekao da je ekspoze već objavljen i da nema potrebe da to čini i samo je saopštio predlog kandidata za sastav 44. Vlade, prenose mediji u Podgorici.
 
To su kritikovali poslanici i vlasti i opozicije i ocenili da je Spajić time prekršio Ustav, navodi portal CdM. 
 
Početak sednice obeležila je žustra polemika Spajića i odlazećeg premijera Dritana Abazovića. Sednici Skupštine je prisustvovao i predsednik Crne Gore Jakov Milatović.
 
Na dnevnom redu su bile dve tačke - izbor predsednika i članova 44. Vlade Crne Gore i izbori, imenovanja i razrešenja. 
 
Na konstitutivnoj sednici Skupštine, crnogorski poslanici izabrali su juče za predsednika parlamenta Andriju Mandića, kao i potpredsednike skupštine, kao i predsednika i članove Administrativnog odbora.
 
Ko su ministri?
 
Predsednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić je zamenik premijera za bezbednost, unutrašnju politiku, evropske i spoljne poslove, a Momo Koprivica je potpredsednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju.
 
Potpredsednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja je Nika Đeljošaj, ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka, a ministar javne uprave Maraš Dukaj.
 
Ministri iz PES-a su: Filip Ivanović (spoljni poslovi), Maida Gorčević (evropski poslovi), Anđela Jakšić Stojanović (prosveta, nauka i inovacije), Novica Vuković (finansije), Filip Radulović (saobraćaj), Andrej Milović (pravda), Janko Odović (prostorno planiranje, urbanizam i državna imovina), Vojislav Šimun (zdravlje), Naida Nišić (rad i socijalno staranje) i Saša Mujović (energetika i rudarstvo).
 
Dragan Krapović je ministar odbrane, Vladimir Martinović ministar turizma, ekologije i održivog razvoja, a Tamara Vujović ministarka kulture i medija.
 
Ministar unutrašnjih poslova je Danilo Šaranović, a potpredsednik vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalu je Srđan Pavićević iz CIVIS-a.
Za ministra unutrašnjih poslova bio je planiran Boris Bogdanović, ali je on u ponedeljak uveče saopštio da odustaje iz privatnih razloga. Demokrate su potom predložile drugog kandidata - Šaranovića, koji je zamenik gradonačelnice Podgorice.
 
Predsednik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković je ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede, a potpredsednik SNP Dragoslav Šćekić je potpredsednik Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih.
  • Zox CG

    31.10.2023 18:15
    Ne( zavisna ) Vlada
    CG nije suverena. Tačno !
    Ali , koje su to suverene zemlje osm USA, Rusije i Kine.
    Zato, uživajte u suverenosti Srbije. Zemlja cela, iako je iz tri dela.
  • Sanja

    31.10.2023 09:39
    Prc Milojka
    I tako još jedna igrarija globalista...
  • Ns

    31.10.2023 09:39
    EU birokratija je dobila prvu bukvalno celu drzavu na upravu.
    Za sve se pita Brisel a predsednik i ministri su njihovi zaposleni samo izvrsavaju odluke.
    Vise nemaju ni S od suvereniteta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet