Uhapšeno pet desničarskih terorista, akcijom obuhvaćeno dvoje maloletika iz Hrvatske

U sklopu međunarodne akcije protiv desničarskog terorizma u više evropskih zemalja uhašeno je pet osoba, dok ih je sedam ispitano.
Kriminalističkim istraživanjem su obuhvaćenje i dve maloletne osobe u Hrvatskoj, saopšteno je danas u Zagrebu.
U saopštenju hrvatskog ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) navodi se da policija ne može da iznese više informacija o osobama iz Hrvatske, budući da su one maloletne.
Međunarodnu operaciju u Belgiji, Hrvatskoj, Nemačkoj, Litvaniji, Rumuniji I Italiji podržali su Eurojust i Europol. Kako se navodi u saopštenju, tokom zajedničkog dana akcije, 9. novembra uhapšeno je petoro osumnjičenih, a sedam osoba je ispitano u različitim zemljama.
 
"Osumnjičeni navodno pripadaju desničarskoj organizaciji koja za terorističke aktivnosti koristi online platformu, među ostalim i za širenje nasilne ekstremističke propagande, aktivno vrbovanje novih članova i razmenu priručnika o oružju iz 3D pisača. Veruje se da su neki članovi organizacije napisali svoj vlastiti manifest i da imaju pristup oružju", navodi se u saopštenju MUP Hrvatske.
 
Dodaje se da "uprkos tome što su neki od osumnjičenih prilično mladi, pokazatelji su upućivali na povećan rizik da će neki od njih uskoro krenuti u akciju".
 
Slučaj je na zahtev belgijskih vlasti otvorio Eurojust u julu 2023, naveo je MUP.
  • Zemara

    11.11.2023 08:07
    Zamislite samo koliko para su koštali istraživački timovi i sama ova akcija.
    Nijesam škole završav'o - al' ovako kako piše kao da je neko morao da opravda svoje skupo utrošeno vreme ....
  • w/e

    10.11.2023 19:50
    EU
    "Desnicarski ekstremizam."
    Od toliko problema, hapse maloletnike koji bi mozda u nekom hipotetickom slucaju mogli da izvrse teroristicki napad? Veruje se ovo, ono... u sustini nisu nasli nikakve konkretne dokaze, vec hapse ljude jer imaju nepozeljna politicka opredeljenja.

    Da se podsetimo, dan nakon sto je na smrt izboden decak u SAD, desio se osvetnicki teroristici napad u Roterdamu gde je nastradalo troje ljudi i petnaestak ih je ranjeno. Dakle, oni su u stanju da se organizuju u roku od 24h i pocine teroristicke napade i pritom se nelegalno nalaze u zemlji. Povodom toga, nisu nista mogli da urade da sprece, ali zato hapse gomilu dece koja pisu gluposti u grupi na internetu. Uputstva i razni testovi sa 3d stampanim oruzjem su nesto sto se na youtube i brojnim drugim mestima legalno nalazi vec vise od 10 godina i ne predstavlja nikakav ekskluzivan teroristicki materijal.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet