Vozači u Sloveniji više neće smeti da imaju ni promil alkohola u krvi

Slovenački parlament usvojio je Rezoluciju o nacionalnom programu bezbednosti na putevima u narednih sedam godina, koji podrazumeva ograničenje brzine kretanja na 30 km/h na više putnih pravaca.
Vozači u Sloveniji više neće smeti da imaju ni promil alkohola u krvi
Foto: Pixabay
Takođe, vozači neće smeti da imaju ni promil alkohola u krvi.
 
Nove mere bi trebalo da obezbede da do 2030. na putevima ne pogine više od 50 ljudi i da u nesrećama ne bude više od 400 povređenih.
Rezolucija predviđa i razvoj infrastrukture kako bi se dodatno promovisalo sigurno korišćenje javnog prevoza, pešačenje, biciklizam i drugi oblici mobilnosti.
 
Ujedno se planira proširenje područja s najvećom dopuštenom brzinom od 30 kilometara na sat i područja umerenog saobraćaja, posebno u blizini škola, vrtića, na raskrsnicama javnog putničkog saobraćaja i naseljenim mestima.
Rezolucija, između ostalog, predviđa pooštravanje zakona za povratnike u saobraćajnim prekršajima i mogućnost podizanja odštetnog zahteva za izazivanje teške saobraćajne nesreće zbog alkohola ili droga sa 13.560 evra na 130.000 evra, prenela je slovenačka N1 tv.
  • Novi Sad,Telep

    05.12.2023 13:53
    Može i kod nas
    Ne moramo čekati članstvo u EU da bi uveli zakon sa tolerancijom 0 promila alkohola u krvi vozača.
    I dalje ne vidim volju i želju policije da kontroliše bicikliste i njihovu vožnju u suprotnom smeru recimo na bulevaru P.Pavla i još sa slušalicama na ušima,a pogotovo dostavljači,katastrofa kako se vozi bicikl mimo propisa i kojom brzinom.
    MOLIM NADLEŽNE DA OBIĐU OŠ "Jožef Atila" i spreče uništavanje zelenih površina oko škole,ul.Stanoja Glavaša, sa kućnim ljubimcima od 3.000m3.
  • Nimbus

    29.11.2023 16:07
    Nije bas dobro formulisano. Ako imam 0,8 promila, to je tehnicki "ni promil".
    Verovatno misle nista, 0, ili ni malo.
  • Gavril

    29.11.2023 13:06
    Jedna od najvažnijih stvari posle smene ove vlasti je sudski procesuirati svakog plaćenog SNS bota koji na svaki zdravorazumski komentar i na sve što je lepo, dobro, zdravo, korisno,ekonomski napredak,članstvo Srbije u EU,dobre zakone i propise lupa minus, a na zlo, huškanje na rat i sukobe,kriminal vlasti, blaćenje pravih vrednosti, veličanje Putina i Rusije lupa lajk. Za trovanje internet prostora i stanovništva novi tužilac neka kvalifikuje njihovo krivično delo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Uhapšen bivši zamenik ministra odbrane Rusije

Bivši zamenik ruskog ministra odbrane, general Dmitrij Bulgakov, uhapšen je zbog sumnje na korupciju, izjavila je za agenciju RIA novosti predstavnica Istražnog komiteta Svetlana Petrenko.

EU produžila mandat Lajčaku do 31. januara

Savet EU usvojio je odluku o produžetku mandata specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavu Lajčaku do 31. januara 2025. godine.