Njujork tajms: Izrael znao više od godinu dana da Hamas planira ovakav napad

Izraelski zvaničnici su dobili Hamasov plan o napadu bez presedana na Izrael više od godinu dana pre upada 7. oktobra, ali su smatrali da takav scenario nije realan.
To piše Njujork tajms na osnovu uvida u tajna dokumenta.
 
Izraelska vojna obaveštajna služba došla je u posed dokumenta palestinskog islamističkog pokreta Hamas na oko 40 stranica, u kojem se detaljno opisuje veliki napad poput onog koji su ekstremisti izveli 7. oktobra u Izraelu, piše ovaj dnevnik.
U ovom dokumentu, koji je kružio u obaveštajnim krugovima pod kodnim nazivom "Zid Jerihona", nije naveden datum mogućeg napada, već su precizirane tačke u vezi sa izraelskim bezbednosnim sistemom i napadima na gradove i vojne baze.
U dokumentu se navode planovi o raketnom napadu, dronovima koji uništavaju sigurnosne kamere i sistem odbrane, zatim borcima koji paraglajderima, automobilima i pešice prelaze na izraelsku stranu.
 
Međutim, nije bilo moguće utvrditi da li je ovaj plan odobrilo rukovodstvo Hamasa i šta bi on mogao da znači u stvarnosti, navodi se u internom dokumentu izraelske vojske u koji je Njujork tajms imao uvid.
  • zztop

    01.12.2023 16:15
    Kako da to njujork tajms nije još letos objavio i spasio izraelce , kako to , kako to ...
  • ČUJ ....MOSAD...

    01.12.2023 16:15
    da mosad nije znao!!!!!
  • Ns

    01.12.2023 13:32
    Naravno da su znali ali im je trebao dobar razlog da konacno ociste Gazu od Palestinaca.
    Racak, Markale sve je to isti princip…

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.