Potpredsednica SAD: Isuviše nevinih Palestinaca je ubijeno u Gazi

Potpredsednica SAD Kamala Haris izjavila je danas da njena zemlja podržava "legitimne ciljeve" Izraela u Gazi, ali da su patnje civila u toj enklavi prevelike.
Haris, koja se sastala sa nekoliko ključnih lidera iz regiona na marginama samita o klimi COP28 u Dubaiju, rekla je da je sa njima detaljno razgovarala o očekivanjima SAD za period posle sukoba.
 
"SAD su nedvosmislene, suviše nevinih Palestinaca je ubijeno. Iskreno, obim civilnih patnji i slike, video snimci koji dolaze iz Gaze su poražavajući", rekla je Haris i dodala da je to zaista srceparajuće.
Ona je izrazila uverenje da Izrael mora učiniti više da zaštiti nevine civile dok nastoji da ostvari vojne ciljeve u Gazi.
 
Haris i predsednik SAD Džozef Bajden već razgovaraju sa svojim timom za nacionalnu bezbednost i partnerima u regionu o tome kako bi mogao izgledati put napred za Gazu i Zapadnu obalu, rečeno je novinarima.
"Postoji pet principa kojima se trenutno rukovode, a to su da nema prinudnog raseljavanja palestinskog naroda, ponovne okupacije Gaze, opsade, ni blokade, smanjenja teritorije i da se Gaza ne koristi kao platforma za terorizam", rekla je Haris.
 
U razgovorima s arapskim liderima potpredsednica SAD je predložila da fokus bude na obnovi kritične infrastrukture u Gazi, potom jačanje Palestinske uprave, koja već ima ograničenu kontrolu na drugoj palestinskoj teritoriji Zapadnoj obali, bezbednosnih službi i na kraju revitalizaciji strukture te uprave.
 
"Kada se sukob završi Hamas ne može da kontroliše Gazu i Izrael mora biti bezbedan. Palestincima je potreban politički horizont pun nade, ekonomska mogućnost i sloboda i širi region, moraju biti integrisani i prosperitetni i mi moramo raditi ka toj viziji", rekla je Haris.
  • Zemlja čudesa

    03.12.2023 00:25
    Dvolična đubrad
    Da, i to granatama "made in U.S.A" koje velikodušno isporučujete koliko god je traženo dok za to vreme pružate političku podršku Izraelu blokadom makar i najmanje osude u UN. Hvala na vašoj humanosti, ali ima puno boljih diktatura od vaše demokratije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.