Stoltenberg upozorio NATO: Treba da budemo spremni i za loše vesti iz Ukrajine

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg upozorio je da bi zapadna vojna alijansa trebalo da bude "spremna za loše vesti sa ukrajinskog fronta".
Stoltenberg upozorio NATO: Treba da budemo spremni i za loše vesti iz Ukrajine
Foto: Beta/AP
"Ratovi se odvijaju u fazama i moramo da podržimo Ukrajinu i u dobrim i u lošim vremenima", rekao je Stoltenberg u intervjuu za nemački radio ARD, prenosi Politiko.
 
Trebalo bi da budemo spremni i za loše vesti, dodao je Stoltenberg, ne želeći da to dodatno elaborira.

Njegovi komentari dolaze dok zapadni saveznici raspravljaju o finansijskoj pomoći Ukrajini i o isporuci municije Kijevu i dok Moskva povećava broj svojih trupa, nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin u petak potpisao ukaz o povećanju broja vojnika za oko 170.000, na ukupno 1,3 miliona.

Linije fronta su se malo pomerile poslednjih meseci, uprkos protivofanzivi Kijeva tokom leta, ali su Ukrajinci koristili krstareće rakete da potisnu rusku flotu u Crnom moru.
 
"To su velike pobede, bez obzira što ukrajinska vojska nije uspela da pomeri liniju fronta", kazao je Stoltenberg u intervjuu.
 
On je pozvao članice NATO da povećaju proizvodnju municije i izrazio žaljenje zbog loše saradnje u evropskoj odbrambenoj industriji.
 
Nismo u mogućnosti da sarađujemo onoliko blisko koliko bi trebalo, rekao je Stoltenberg i pozvao vlade da gledaju dalje od svojih nacionalnih interesa i da pokušaju da sagledaju širu sliku.

"Pobeda Putina ne bi bila samo tragedija za Ukrajinu, već bi predstavljala opasnost i za ostale saveznike, a što više podržavamo Ukrajinu, to će se rat brže završiti", rekao je Stoltenberg.

  • Oho

    04.12.2023 06:31
    Ovaj kao Milošević...
  • Zemlja čudesa

    04.12.2023 06:28
    Neverovatan bezobrazluk
    I slepac vidi da je NATO (North American Terrorist Organization) razorila Ukrajinu i ekonomski potopila EU zbog svog profita, a ovaj i dalje udara u isti talambas?
  • ...

    03.12.2023 23:55
    A do sada su bile dobre vesti?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Norveška povećava vojnu pomoć Ukrajini

Norveška će ove godine vojnu pomoć Ukrajini povećati za sedam milijardi kruna (oko 590 miliona evra), na 22 milijarde kruna (1,9 milijardi evra) - najavio je danas premijer Jonas Gar Store.