Talibani šalju žene u zatvor kako bi ih "zaštitili od rodno zasnovanog nasilja"

Talibanski zvaničnici u Avganistanu šalju žene u zatvore kako bi ih zaštitili od rodno zasnovanog nasilja, stoji u izveštaju Ujedinjenih nacija (UN).
Talibani šalju žene u zatvor kako bi ih "zaštitili od rodno zasnovanog nasilja"
Foto: Pixabay
Talibani šalju žene u zatvor ako nemaju muške rođake kod kojih bi mogli da ostanu ili ako se muški rođaci smatraju nesigurnim, navodi se u izveštaju.
 
Kako se navodi, žene se šalju u zatvor "radi njihove zaštite slično tome kako se zatvori koriste za smeštaj narkomana i beskućnika".
Pre nego što su talibani preuzeli vlast 2021. godine, postojala su 23 centra za zaštitu žena pod pokroviteljstvom države u Avganistanu u kojima su mogle da traže utočište, dok danas nema nijedan.
 
Ta utočišta nisu bila predviđena i za devojke.
Talibanski zvaničnici su rekli predstavnicima misije pomoći UN u Avganistanu da nema potrebe za takvim skloništima i da su oni bili "zapadnjački koncept".
 
Žene i devojke su sve više ograničene na svoje domove od kada su talibani na vlasti u Avganistanu.
 
Prema izveštaju UN, ženama je zabranjeno obrazovanje nakon šestog razreda osnovne škole, pohađanje univerziteta, poseta javnim prostorima poput parkova kao i većina poslova, zabranjeno im je da rade u pravosuđu ili organima za sprovođenje zakona.
 
Od njih se zahteva da na putovanjima dužim od 72 kilometra budu u pratnji muškog pratioca i da se strogo pridržavaju pravila oblačenja.
 
Avganistan se godinama svrstava među najgora mesta na svetu za život žena.
  • a

    14.12.2023 11:59
    trebalo se dosetiti...
    #ironija

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet