Veoma retka pojava: Splitske bliznakinje rođene u različitim godinama

Splitske bliznakinje rođene su u splitskom porodilištu u različitim godinama - starija je na svet došla u poslednjem minutu prošle, a u prvom minutu Nove godine njena mlađa sestra.
Veoma retka pojava: Splitske bliznakinje rođene u različitim godinama
Foto: Pixabay
Prema rečima lekara, upravo je ona i prva beba rođena 2024. u Hrvatskoj.
 
Načelnik Zavoda za perinatologiju KBC Split Damir Roje izjavio je da se radi o neobičnoj situaciji u kojoj će bliznakinje svoje rođendane slaviti u različite dane, mesece, ali i godine. 
Takvu situaciju načelnik Roje još nije doživeo u svojoj praksi i kaže da će se teško ponoviti taj slučaj.
 
Roje je dodao da je u prošloj godini u splitskom porodilištu rođeno više od četiri hiljade dece te da su ustanova s najviše rođene dece. 
Poslednjih petnaestak godina, dodao je, imaju kontinuitet od oko 4.000 novorođene dece godišnje.
 
Tokom novogodišnje noći u bjelovarskoj Opštoj bolnici "Dr Anđelko Višić" rođene su tri bebe. 
 
Devojčica Jana prvo je novorođenče u 2024. godini, a tokom novogodišnje noći na svet su stigle još dve bebe. 
 
Načelnik ginekologije Opšte bolnice u Bjelovaru Goran Pavlović rekao je da su prošlu godinu završili s dva dodatna porođaja, a godinu otvorili s još jednim.
 
"U 1 sat i 8 minuta stigla je devojčica Jana, teška 3.990 grama i 50 centimetara duga. Sve je prošlo odlično i majka i beba su odlično", poručio je Pavlović, te istakao da su tokom 2023. godine imali 14 porođaja više u odnosu na godinu ranije.
Gradonačelnik Hrebak zadovoljan je činjenicom da porodilište beleži porast broja novorođene dece i nada se kako su i zbog noviteta i ulaganja u bjelovarsku bolnicu neke žene odlučile roditi u Bjelovaru, a ne primera radi u Zagrebu.
 
Prema podacima  koje je objavio HRT prve bebe u novogodišnjoj noći rođene su u Zadru, Rijeci i Osijeku.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.