Kina za mirnu koegzistenciju sa SAD, obećava pande

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji izjavio je u Pekingu da SAD i Kina moraju da insistiraju na mirnoj koegzistenciji.
Kina za mirnu koegzistenciju sa SAD, obećava pande
Foto: Pexels (Karolina Grabowska)
Kako je rekao, dve države moraju da prevaziđu razlike kao što su to učinile kada su uspostavile diplomatske odnose pre 45 godina.
 
Vang je obećao i da će džinovske pande do kraja godine biti vraćene u SAD, posebno u Kaliforniju.
Na raskošnom banketu sa 300 zvanica u Pekingu, povodom obeležavanja 45. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa SAD i Kine, Vang je rekao da svet "trenutno prolazi kroz duboke promene".
 
"Moramo da razmislimo o tome kako da usmerimo veliki brod kinesko-američkih odnosa i da izbegnemo skrivene grebene i opasne plićake. Kinesko-američka saradnja više nije opcija koju te dve zemlje ili ceo svet mogu da zanemare, već pitanje kojim se treba ozbiljno pozabaviti", kazao je Vang.
Dve zemlje pokušavaju da izbegnu sukob i da plove u možda najnemirnijim vodama od 1. januara 1979. godine, kada su SAD prekinule zvanične veze sa Tajvanom i priznale komunističku vladu u Pekingu kao vladu Kine.
 
Uspon Kine kao ekonomske i vojne sile dovodi u pitanje dugogodišnje američko liderstvo u azijskom regionu i globalno.
 
I Vang i zamenik šefa misije u Ambasadi SAD u Pekingu Dejvid Mil (David Meale) ukazali su danas na pisma-čestitke koje su kineski predsednik Si Đinping i američki predsednik Džozef Bajden razmenili u ponedeljak, na godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa.
 
Mil, koji je govorio posle Vanga, rekao je da je Bajden iskazao posvećenost odgovornom upravljanju odnosima dve sile i dodao da se raduje nadogradnji napretka koji su postigli prethodni lideri SAD i Kine.
Vang je ipak kritikovao korišćenje "dugačkog štapa sankcija" i igre moći, što su optužbe koje Kina često iznosi na račun SAD. On je negirao da Kina želi da istisne bilo koju drugu zemlju i pozvao je SAD da poštuju razvojni put Kine i njene ključne interese.
 
Nakon što su džinovske pande vraćene u Kinu prošle godine iz američkih gradova Memfis i Vašington, neki su strahovali da će Kina prestati da pozajmljuje pande američkim zoološkim vrtovima zbog tenzija između dve zemlje.
 
Si Đinping je, međutim, probudio nadu u novembru, kada je okupljenima u San Francisku rekao da je Kina spremna da nastavi saradnju sa SAD po tom pitanju i da "učini sve da ispuni želje žitelja Kalifornije". Vang je danas rekao da su "spremne pripreme za povratak džinovske pande u Kaliforniju do kraja godine".
  • Zemlja čudesa

    06.01.2024 02:18
    Početnička greška
    Nikada, ali baš nikada, ne smeš Jenkijima ponuditi mirno rešenje. Odmah pomisle da si slab i kukavica, pa baš onda nasrnu. To na njih deluje kao crveni plašt na bika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet