Počinje obeležavanje Dana Republike Srpske, ovo je planirani program

Nizom manifestacija i polaganjem venaca na više lokacija u Banjaluci će danas početi obeležavanje 9. januara - Dana Republike Srpske.
Počinje obeležavanje Dana Republike Srpske, ovo je planirani program
Foto: 021.rs
Prema programu koji je ranije objavljen, venci će prvo biti položeni na Spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske na groblju Sveti Pantelija i na Trgu palih boraca NOR-a, a potom i na Spomen kosturnici na Gradskom groblju.
 
Svečana akademija bi trebalo da počne u 16 časova u Sportskoj dvorani "Borik" u Banjaluci, posle koje će biti organizovan svečani prijem u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske.
Pored svečane akademije, ključni događaj obeležavanja Dana RS biće defile u Banjaluci, 9. januara, koji će ove godine prvi put biti održan u kasnijim popodnevnim satima, od 17 časova, što je, kako se ocenjuje, novi izazov za pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i u bezbednosnom i u organizacionom aspektu.
 
U svečanom defileu učestvovaće više od 900 pripadnika MUP-a koji će biti raspoređeni u 14 ešalona, a prvi put rame uz rame sa starijim kolegama biće i kadeti Srednje škole unutrašnjih poslova, 10 motorizovanih ešalona i 34 civilna.
Očekuje se i dron spektakl na nebu iznad Banjaluke, koji će biti priređen pomoću tehnologije video mapiranja sa oko 200 malih letelica.
 
Iz policije su ranije pozvali građane koji su u prilici da prisustvuju defileu i da mirno i dostojanstveno proslave Dan RS.
 
Tog dana biće položeni i venci na srpskom vojničkom spomen groblju u Sokocu, koje se naziva i "Novi Zejtinlik", a postoji od 1996. godine.
 
Biće dodeljena i odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima.
 
Obeležavanje Dana RS biće zaokruženo nastupima više izvođača, među kojima je Danica Crnogorčević, na Trgu Krajine u Banjaluci, kao i predstavom Nacionalnog dramskog pozorišta Rusije iz Sankt Peterburga.
 
Svečanom akademijom, u sredu, 10. januara, Dan Republike Srpske biće obeležen i u Brčko Distriktu.
 
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je uoči obeležavanja da je RS iznad svega i da neće izgubiti 9. januar kao datum svog osnivanja, jer je to "istorijska činjenica".
 
Dodik je ranije naveo da će RS reagovati određenim setom mera koje će pokazati da je RS spremna da brani svoje pravo i na 9. januar i na svoje postojanje "ukoliko se neko drzne da sprovede bilo kakve sporove protiv bilo koga u RS zbog aktivnosti koje se sprovode".
 
On je, govoreći o nastanku RS, rekao da tada niko nije razmišljao da je reč o danu u kojem deo Srba slavi krsnu slavu Svetog Setafana, iako se odluka Ustavnog suda BiH o zabrani obeležavanja 9. januara kao Dana RS pokušava da objasni kroz priču o navodnoj krsnoj slavi.
Republika Srpska nastala je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH. Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Јugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju, mimo volje Srba koji su imali status konstitutivnog naroda.
 
Ustavni sud BiH je u nekoliko navrata proglasio obeležavanje Dana RS neustavnim.
  • 9

    08.01.2024 12:20
    Oli bit i kamionđija ?
    Ako ne bidnu oni valjalo bi koji aviJončić da ih nadleti naravno NATO i ćudi me da to nijesu predvidili programom , a biće sigurno .
  • Veternik

    08.01.2024 11:16
    Bravo za RS !
    A treba se pripremiti ako nelegalni Šmit proglasi oduzimanje imovine RS, i onda istog dana proglasiti nezavisnost Republike Srpske i istog dana zatražiti vojnu zaštitu od Rusije (Nuklearni kišobran) tako je i Sirija uradila.
    Istog dana dogovoriti ujedinjenje Republike Srpske u Konfederaciju sa Rusijom, i samim tim Republika Srpska postaje i članica BRIKS-a.
    U isto vreme dok se to dešava u Srbiji držati na oku Vučića da ispod žita ne prizna Pasoše Kosova !
    Priznanje pasoša Kosova = veleizdaja !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet