Švajcarska promenila definiciju silovanja, kažnjivo je i diskretno skidanje kondoma

U Švajcarskoj će u julu ove godine stupiti na snagu novi krivični zakon kojim je promenjena definicija silovanja.
Švajcarska promenila definiciju silovanja, kažnjivo je i diskretno skidanje kondoma
Foto: Pixabay
Zakon je usvojen prošle godine, a kantoni imaju rok do 1. jula da pripreme svoje organe vlasti za izmene koje on donosi, prenosi Swiss.info.
Silovanje je dosad bilo definisano isključivo kao "vaginalna penetracija muškarca bez pristanka žene", usled koje je žena morala da pruži otpor.
Međutim, izmenama zakona taj preduslov više nije neophodan, te će se od sada svaka penetracija - bilo oralna, vaginalna ili analna, bez pristanka muškarca ili žene, smatrati silovanjem.
 
Novim zakonom kažnjivo je i "diskretno skidanje kondoma" tokom seksualnog odnosa ili nekorišćenje kondoma bez znanja partnera, kao i objavljivanje eksplicitnih snimaka bez pristanka partnera.
  • @mene treba grasak

    12.01.2024 09:17
    Evo zasto smatram da spada u silovanje - ako ja pristanem na odnos SA zastitom, i muskarac u toku seksa krisom skine kondom, ja na takav seks NISAM PRISTALA i samim tim to steltovanje JESTE silovanje!
  • Mene treba grašak

    11.01.2024 19:51
    Znam da ću zbog ovog komentara dobiti hrpu minusa na ovom portalu (ako ga redakcija uopšte objavi), ali steltovanje NIJE silovanje. Da ne ulazim u teoriju i uporednu regulativu, te dve vrste ponašanja ne mogu i ne smeju da se podvedu pod isti član Krivičnog Zakonika, kad bude došlo do izmena i dopuna istog.

    Treba da se zabrani, i da se propišu oštre kazne.

    Treba da se radi na tome da svaki muškarac oštro moralno osudi takvo ponašanje, i odobravanje takvog ponašanja od strane svojih poznanika i bliskih lica.

    Treba na svakom koraku edukovati mlade muškarce o tome koliko je loše raditi to (mada već vidim razna udruženja i NVO kako peru pare na novim projektima).

    Ali NIKAKO ne izjednačavati u krivičnopravnom smislu!
  • CISTAC

    11.01.2024 19:12
    A ko ce da drzi svecu i utvrdjuje "stanje na terenu"?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Norveška povećava vojnu pomoć Ukrajini

Norveška će ove godine vojnu pomoć Ukrajini povećati za sedam milijardi kruna (oko 590 miliona evra), na 22 milijarde kruna (1,9 milijardi evra) - najavio je danas premijer Jonas Gar Store.

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.